Romun, obtožen posilstva, sedel na zatožno klop

Obtoženega, ki naj bi novembra 2003 v okolici Kopra dekle posilil in hudo pretepel, so marca izsledili v Španiji.

Objavljeno
21. junij 2012 13.58
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Koper - Na koprskem okrožnem sodišču se je začel predobravnavni narok za Danuta Calmuca iz Romunije, ki naj bi leta 2003 v Kopru zagrešil posilstvo. Sodnica Tatjana Pavlovec je na predlog tožilstva javnost danes izključila. O tem, ali je Calmuc krivdo priznal ali ne, po koncu nista želela govoriti ne Calmucev zagovornik ne tožilka.

Z obrazložitvijo, da gre za občutljivo tematiko, ter da bi obravnava pred javnostjo oškodovanki povzročila nepotrebno stigmatizacijo in travme, je predsednica senata na predlog okrožne državne tožilke Vanje Chiare Bažec javnost izločila iz spremljanja predobravnavnega naroka. Calmuc sam je sicer dejal, da so javnost in mediji, kar se njega tiče, lahko prisotni, saj da nima ničesar skrivati.

O vsebini povedanega v sodni dvorani Bažčeva po koncu ni želela govoriti. Prav tako se za zdaj ni hotela izjasniti, kakšno kazen bo predlagalo tožilstvo. Calmuca obtožnica bremeni posilstva na grozovit ali posebno poniževalen način, za kar je zagroženo od tri do petnajst let zapora.

Po besedah Calmucevega zagovornika Mitje Vezovnika so danes v skladu z zakonom podali ustrezne dokazne predloge. Ker so bili ti podani, bi bilo sicer mogoče sklepati, da obtoženi krivde ni priznal.

Obtoženega, ki naj bi novembra 2003 v okolici Kopra dekle posilil in hudo pretepel, so marca letos na podlagi odvzetega DNK profila izsledili v španski Sevilli in ga nato izročili slovenskim kriminalistom. Romuna so že obravnavali v različnih državah, tudi pri nas, v svoji domovini pa je bil med letoma 1988 in 1998 zaradi več kaznivih dejanj tatvin in ropa obsojen na skupno 29 let zapora.