Rop obsojen na plačilo 10.000 evrov

Višje sodišče pritrdilo prvostopenjskemu. Nekdanji premier obsojen zaradi izdajanja tajnih podatkov v zvezi z izjavami o prisluškovalni aferi.

Objavljeno
15. januar 2015 09.45
Anton Rop, podpredsednik Evropske investicijske banke in nekdanji slovenski premier, v Ljubljani,28.junija, 2013.
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Nekdanji premier Anton Rop bo zaradi izdaje tajnih podatkov moral seči v žep. Na ljubljanskem okrožnem tožilstvu so nam potrdili, da je višje sodišče potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, s katero je bil obsojen na plačilo 10.000 evrov denarne kazni.

Da je sodba za Ropa, ki je bil zaradi izdajanja tajnih podatkov v zvezi z izjavami o prisluškovalni aferi decembra predlanskim obsojen na 10.000 evrov denarne kazni, postala pravnomočna, so potrdili tudi na ljubljanskem okrajnem sodišču, a je, ker še ni bila vročena strankam, niso mogli posredovati. Da sodbe še niso prejeli, je po našem preverjanju povedal Ropov zagovornik Emil Zakonjšek. Vodja ljubljanskega tožilstva Tamara Gregorčič pa nam je povedala, da so sodbo prejeli in da je višje sodišče potrdilo prvostopenjsko sodbo.

V obtožnem predlogu je bil sicer opisan dogodek iz 16. junija 2007, ko je Rop novinarju RTV Slovenija Vladimirju Vodušku v neuradnem pogovoru dejal, da sta se menda pred parlamentarnimi volitvami leta 2004, ko je bil Rop premier, Janez Janša, prvak SDS in vodja tedanje opozicije, in hrvaški premier Ivo Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu ter da o tem obstajajo posnetki njunega telefonskega pogovora. V uradni izjavi pa je pojasnil, da je Sova spremljala incidente in kdo je vanje vpleten.

Spomnimo, da se je Rop na sodišču branil, da zaradi njegovega ravnanja ni bilo škodljivih posledic za meddržavne odnose. »Kvečjemu je afera pripomogla, da incidentov ni več bilo, državi pa sta pozneje uredili nekatera vprašanja, ki jih prej tudi zaradi incidentov nista mogli,« je povedal.

»V uradni izjavi nisem povedal nič drugega kot to, da je Sova ravnala skladno z zakonom in svojo odgovornostjo, saj je spremljanje incidentov na državni meji naloga vsake obveščevalne službe,« je povedal Anton Rop in dodal, da je bilo to splošno znano dejstvo. »Tudi v izjavi, ki ni bila mišljena za javnost, sem le pojasnil, da je Sova ujela Janšo in Sanaderja zato, ker sta se pogovarjala o Piranskem zalivu, in ne zato, ker bi jima sicer prisluškovali. Šlo je za vprašanje, ali Sova prisluškuje vodji opozicije in tujemu državniku zaradi političnih razlogov, kar bi bilo nesprejemljivo,« je pojasnil med drugim.

Rop je na sodišču dodal, da je bila novica o prisluškovanju že objavljena v več medijih, sam pa je hotel preprečiti, da bi novinarji objavili vsebino pogovora. »Nekaj, kar lahko vsak vidi pri večernih poročilih, ne more biti več državna skrivnost,« je še povedal Rop. Prepričan je, da incidentov, ki so se pojavljali pred vsakimi volitvami in so bili za volilne namene tudi izrabljeni, zanje pa so praviloma vedeli na dan, preden so se zgodili, prav zaradi afere ni več bilo.