Ropar in posiljevalec obsojen na 19 let zapora

Toliko časa bo v zaporu 26-letni Edis Merdanović, ki je med 18. in 20. julijem letos zagrešil deset kaznivih dejan.

Objavljeno
26. december 2014 18.46
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika
Ljubljana – Na 19 let zapora je senat Okrožnega sodišča v Ljubljani obsodil 26-letnega Edisa Merdanovića, ki je med 18. in 20. julijem letos zagrešil deset kaznivih dejanj: tri spolna nasilja, posilstvo, štiri rope, grožnjo in nasilništvo.

Večina sojenja je zaradi zaščite njegovih žrtev potekala za vrati, zaprtimi za javnost, del pa ga je sodišče vendarle odprlo za javnost, a le do dela obtožbe, ki govori o spolnih napadih in posilstvu. Po navedbah obtožbe se je 26-letni Ljubljančan v petek, 18. julija, v Postojni spravil nad natakarico, jo porinil na stol, ji v glavo naperil pištolo, iz blagajne vzel 285 evrov, pred odhodom pa ji zagrozil, naj ne kliče policije, sicer »se bom vrnil in te ubil«.

Žrtve je tudi oropal

Naslednjega dne je oropal lokal ob Dolenjski cesti v Ljubljani. Tudi tam je natakarici zagrozil s pištolo, da mu je izročila 80 evrov, v nedeljo, 20. julija, pa je na ljubljanski Tržaški cesti s pištolo prisilil žensko, da je prisedla v njegovo vozilo. Nekam jo je odpeljal, jo pretipal in ji iz torbice vzel 90 evrov.

Orožje je tega dne naperil tudi v natakarico z Brezovice in jo porival proti sanitarijam. Ker je začela kričati, je pobegnil. Z beemvejem 320 se je odpeljal na Vrhniko in tam sedel v avto, v katerem je bila na vozniškem sedežu nova žrtev. Ta mu je poskušala pobegniti, a jo je pred očmi več prič dohitel, večkrat udaril in podrl na tla.

Preden se je odpravil na počivališče Barje pod prho, kjer so ga izsledili policisti in ga prijeli, se je ustavil še v Dragomerju. Natakarici v lokalu je sledil v skladišče, jo zagrabil za vrat, pomahal s pištolo in lokal zapustil z 250 evri.

Ker se je Merdanović v večini primerov na žrtve spravil tudi na način, ki ima znake kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, je predsednik sodnega senata sodnik Srečko Škerbec za javnost odprl vrata razpravne dvorane le v dveh primerih, ko je žrtvam uspelo pobegniti.

Kot so mediji poročali julija, so policisti tisti konec tedna po klicu iz enega od lokalov o ropu in spolnem napadu sprožili aktivnosti, da bi napadalca, »zmešanega tetoviranca«, o katerem se je vedelo, da se prevaža v velikem temnem avtu, izsledili, tudi s helikopterjem. Po prijetju so ga pripeljali na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika in ta je zanj odredil pripor, v katerem je še zdaj.

Tožilstvo je Merdanoviću očitalo kar pester nabor kaznivih dejanj: poleg štirih ropov ga bremeni treh kaznivih dejanj spolnega nasilja in enega posilstva. Dvema dekletoma je uspelo pobegniti, zato je na njuno škodo storil »le« kaznivo dejanje grožnje oziroma nasilništva.

Merdanović je krivdo zanikal že na predobravnavnem naroku; če bi jo priznal, bi tožilstvo z upoštevanjem vseh posamičnih kazni ter ob preklicu pravnomočne pogojne obsodbe zanj predlagalo izrek enotne zaporne kazni v trajanju 16 let.

Obrazložitev sodbe

Predsednik senata, sodnik Srečko Škerbec, je v obrazložitvi sodbe povedal, da so policisti, kriminalisti in forenziki na krajih kaznivih dejanj našli številne biološke sledi, ki so jih nato strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega inštituta nedvoumno povezali z Merdanovićem. Poleg tega so v njegovem avtomobilu našli tudi signalno pištolo, s katero je grozil svojim žrtvam. Po zaslišanju oškodovank in drugih številnih prič, med katerimi je bilo nekaj izvedencev medicinske in psihiatrične stroke, sodišče tudi ni verjelo obsojencu, češ da so oškodovanke spolna dejanja opravile prostovoljno. Predsednik senata je povedal, da je bil Merdanovićev zagovor nelogičen in nedosleden, s svojimi izjavami pa je pogosto prihajal sam s seboj v nasprotje. Prav tako sodišče ni verjelo obsojenčevim izpovedim, da ni bilo nobenega nasilja in groženj.

Visoka kazen

Predsednik senata je utemeljil tudi kazen 19 let zapora in povedal, da je bil Merdanović do zdaj večkrat obsojen za različna kazniva dejanja, da jih je izvrševal tudi med preizkusno dobo, ko je bil za eno od njih na sodišču obsojen na pogojno kazen. To mu je sodišče preklicalo in jo spremenilo v zaporno. Pri odmeri kazni – ta je vendarle nižja od tiste, ki jo je predlagalo tožilstvo, to je zahtevalo 24 let zapora – je sodišče upoštevalo tudi hude psihične posledice, ki so jih Merdanovićeva dejanja povzročila oškodovankam. S sklicevanjem na težko mladost ter uživanje kokaina in alkohola obsojenec sodišča ni prepričal. Izvedenec je ugotovil, da je bil v obdobju, ko je izvrševal kazniva dejanja, res pod vplivom kokaina in alkohola, vendarle pa se je v celoti zavedal svojih dejanj in njihovih posledic. Bil je zmanjšano prišteven, vendar ne bistveno. Sodišče je oškodovankam priznalo njihove premoženjskopravne zahtevke, ki skupaj znašajo malo več kot 33.000 evrov. Merdanoviću je do pravnomočnosti sodbe tudi podaljšalo pripor.