Roparja iz pripora pripeljali v zlatarno, kjer je bil ubit lastnik

Preiskovalna sodnica je eno od tajnih preiskovalnih dejanj opravila v ljubljanski zlatarni Papler.

Objavljeno
19. marec 2012 20.08
Boštjan Celec, kronika
Boštjan Celec, kronika

Ljubljana - Po 28. novembru 2011, ko se je v zlatarni Papler zgodil nezaslišan zločin, je bila šišenska zlatarna v včerajšnjem dopoldnevu okrog in okrog znova zavarovana s trakom Stoj Policija.

Pred njim so se začeli zbirali radovedni meščani in zaskrbljeno spraševali, ali se je nemara znova zgodilo kaj hudega. Odhajali so pomirjeni z informacijo, da gre (le) za rekonstrukcijo umora.

»So jih dobili? Ste slišali, da so zadnjič spet oropali zlatarno na Trubarjevi? A ne, koliko je tega zadnje čase?! Jaz bi se bala, če bi kaj takega naredila. Moraš ves čas bežati, da te ne dobijo. Kaj pa, če ponoči pridejo policisti pa pozvonijo? Dober gospod je bil, ene uhane sem pri njem kupila. Oni bodo pa gotovo dobili pet let, a ne?« je bila zgovorna radovedna priletna meščanska dama.

Nad navzočnostjo javnosti nič kaj navdušena ljubljanska okrožna preiskovalna sodnica Marjutka Paškulin se je odločila, da bo eno tako imenovanih tajnih preiskovalnih dejanj opravila kar na kraju zločina. V zlatarni torej, v kateri sta zdaj 23-letni Sandi Prešeren in leto dni starejši Simon Tkalčec osumljena, da sta oropala znanega zlatarja, 59-letnega Toneta Paplerja, med ropom pa ga je Prešeren tudi usmrtil z dvema kroglama iz pištole.

Iz pripora so včeraj pripeljali Simona Tkalčeca, ki je po videnem sodeč sprejel vlogo skesanca, saj je pridno odgovarjal na vprašanja. Vklenjenega so najprej odpeljali v notranjost zlatarne, nato pa ga v navzočnosti sodnice, tožilke Manje Prezelj in peščice odvetnikov odpeljali še po poti, po kateri sta mladeniča zbežala iz zlatarne.

Preiskava o enem najokrutnejših umorov leta 2011 torej še ni končana, toda ne moremo dvomiti, da bo tožilstvo prej ali slej vložilo obtožbo proti Prešernu in Tkalčecu. Sodeč po kazenski ovadbi pa ta ne bo doletela le njiju, saj so v tragično zgodbo po neuradnih podatkih vpleteni še 43-letni Ljubljančan Ivan Kanduč, 39-letni Ljubljančan Matjaž Režek, 28-letni Jeseničan Armin Hasanagić in 32-letni Alijan Brajdič iz romskega naselja Žabjak pri Novem mestu. Bili so organizatorji ropa, med katerim sta Prešeren in Tkalčec ukradla za najmanj 1,2 kilograma nakita ter veliko dragih kamnov.

Ko so jima izročili orožje ter pokazali tarčo napada, sta v poznem novembrskem popoldnevu zamaskirana z ruto ter kapo z izrezom za oči vstopila v zlatarno. Tkalčec je stopil za pult in začel krasti nakit, oboroženi Prešeren pa je stopil do nihajnih vrat sosednjega prostora, kjer je naletel na Paplerja. Ko je ta spoznal, da ima opravka z nepovabljenima gostoma, je pograbil svojo pištolo sig sauer, za katero je imel dovoljenje.

Ni znano, ali sta bila strela iz obeh pištol sprožena hkrati, a Paplerjeva krogla se je zarila v podboj vrat, obe Prešernovi pa sta zadeli cilj; ena je zadela zlatarjevo glavo, druga desni kolk.