Roparja sta grozila z rezanjem prstov

Fahrudin Čaušević, zmagovalec resničnostnega šova Kmetija, je z bratom Mirsadom od najstnika zahteval, naj pove, kje je sef.

Objavljeno
14. oktober 2016 16.29
Zadeva Čaušević Ljubljana 14.10.2016 [sodišče]
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana – Ker se 32-letni Fahrudin Čaušević s tožilstvom še pogaja priznanju krivde za brutalen rop 29. aprila 2014, ko naj bi z 35-letnim bratom Mirsadom na brutalen način oropala ljubljansko družino, je sodnik Boris Gabrijel Hrovat predobravnavni narok prestavil. Ali krivdo prizna, ju bo tako povprašal enajstega novembra.

Fahrudin Čaušević, ki se preživlja kot zidar in ima enega otroka, je sicer vajen fotografov in kamer, kar vedo tisti, ki spremljajo resničnostne šove in ga morda poznajo kot Fakija iz oddaje Kmetija: Nov začetek, kjer je zmagal in zaslužil 50.000 evrov. Vendar je bilo njegovo včerajšnje snidenje z novinarji zanj najbrž precej manj prijetno, saj je kot obtoženec v družbi svojega brata – ta je povedal, da ima štiri otroke, preživlja pa se kot gradbeni delavec – sedel na ljubljansko klop okrožnega sodišča. Bratoma Čaušević namreč sodijo zaradi brutalnega ropa, kjer sta menda odnesla bogat plen v vrednosti skoraj 85.000 evrov.


Čeprav je Fahrudin Čaušević vpletenost v rop med preiskavo zanikal, njegov brat Mirsad pa se je branil z molkom, sta očitno nato uvidela, da se jima pod težo dokazov bolj splača krivdo priznati. Če bo ponudba tožilstva dovolj ugodna, je bilo včeraj razumeti na sodišču, saj pogajanja med obrambo in tožilstvom (zaradi prezasedenosti ljubljanskega okrožnega tožilstva so obtožnico odstopili okrožnemu tožilstvu v Novi Gorici) še potekajo. Kot sta povedala zagovornika obtoženih bratov, so se s tožilstvom o višini kazni usklajevali od torka. In medtem ko je Mirsad Čaušević načeloma že dogovorjen za višino kazni, je tožilka, ki je obtožnico zastopala na sodišču včeraj, obrambo Fahrudina Čauševića presenetila s predlogom kazni, ki je bil nekoliko višji od predloga avtorice obtožnice. Tako se bodo pogajanja nadaljevala do 11. novembra, ko bo sodišče predvidoma ponovno opravilo nov predobravnavni narok.

Poleg tega, je še opozoril sodnik Boris Gabrijel Hrovat, je sodišče zaenkrat prejelo dva premoženjsko-pravna zahtevka, ki sta ju vložila lastnik hiše in večjega dela plena ter njegovega sina, medtem ko lastnica manjšega dela plena, nekdanja zunajzakonska partnerica oškodovanca, v obtožbi ni navedena kot oškodovanka in se o tem sploh še ni imela možnost izjasniti.

Iskala sef in zlato

Tistega večera sta brata Čaušević po očitkih iz obtožnice zamaskirana poskušala skozi garažo vlomiti v hišo na Ižanski cesti v Ljubljani, a je ropot slišal najstnik, ki je bil takrat doma, in vprašal, kdo je. Odgovor se je glasil, da »babi«, a ko je odprl vrata, sta se ga roparja lotila s silo, eden od njiju ga je boksnil v obraz in mu pri tem polomil tudi nekaj obraznih kosti. Nato ga je prijel, od njega pa sta roparja zahtevala, naj jima izda, kje imajo sef, zlato, denar, ključe od avtomobila. »Če ne poveš, kje je denar, ti bova odrezala prste!« sta mu pretila in ob tem sta grožnje podkrepila s kleščami, ki sta jih imela s seboj.

Roparja sta ga nato zaprla v kopalnico in pred vrata postavila nizko omaro, polno knjig. Po nekaj minutah je bilo konec, roparja pa sta se odpeljala z njegovim fiat puntom. Mladi stanovalec je nato stekel do sosedov in poklical policijo. Roparja sta tistega večera odnesla dva hranilnika in sef, v katerem je bilo deset naložbenih zlatnikov Dunajski filharmoniki, vrednih skoraj 13 tisočakov, pet kilogramskih srebrnih palic, vrednih slabih 5000 evrov in 20 stogramskih zlatih palic, katerih vrednost naj bi bila več kot 67.000 evrov. Oškodovanec je sicer v tem postopku priglasil premoženjsko-pravni zahtevek v višini nekaj več kot 80.000 evrov za ukradeno zlato, njegova zunajzakonska partnerica pa je imela pri njem v hrambi srebrne palice. Odškodnino terja tudi pretepeni najstnik, in sicer dobrih 10.000 evrov za nepremoženjsko škodo za svojo travmatično izkušnjo tistega večera. Avtomobil so sicer po ropu našli.

Biološka sled ga je povezala še z enim vlomom

Zgodba se je začela razpletati že iste noči, ko je Mirsad Čaušević svoji zdaj že nekdanji partnerki, ki ga je vprašala, od kod mu hranilniki, vse povedal. Izvedela je, da njegov brat Fahrudin obiskuje fitnes, v katerega hodijo premožnejši Ljubljančani. Tam je izvedel, da bo družina, ki živi v tej hiši, odšla na oddih za prvomajske počitnice. Da bo doma ostal eden od družinskih članov, nista vedela. Zato naj bi ga, je pripovedoval Mirsad Čaušević, Fahrudin udaril. Kasneje se je pokazalo, da ga je udaril Mirsad, Fahrudin pa je na podstrešju odkril sef.

Zaradi tega je tedanja partnerka zapustila Mirsada Čauševića in odšla iz Slovenije, po vrnitvi pa vse povedala policiji, ob tem pa preiskovalcem izročila tudi rokavice, ki jih je tiste noči nosil Mirsad Čaušević, na katerih je bila poleg njegove tudi biološka sled oškodovanca in drugega roparja, njegovega brata.

Fahrudinu Čauševiću v tem postopku sodijo še za veliko tatvino, saj so njegovo biološko sled povezali še z enim primerom. Tudi julija 2014, ko so preiskovali vlom v stanovanje, so zavarovali sledi obuval in posušen rdeč madež, ki ga je za seboj očitno pustil prav on. Menda je vdrl v sef in iz njega ukradel denarnico s 500 evri, 1300 evrov v knjižici, bančno kartico in šatuljo z zlatnino. V njej sta bili dve zlati zapestnici, osem verižic, 25 prstanov in osem ali devet parov uhanov v skupni vrednosti 15.000 evrov. Bil pa je že tudi obsojen zaradi goljufije, in sicer na petmesečno pogojno zaporno kazen, v času ropa pa preizkusna doba še ni potekla.