Roparski načrt gradbenih delavcev se je sprevrgel v umor

Učitelja Pavla Zupana je menda ubil 27-letni Kosovec, ki je policiji dejanje že priznal, idejo za rop pa so dobili trije makedonski delavci.

Objavljeno
29. februar 2016 18.03
Mihael Korsika
Mihael Korsika

Ljubljana − Policisti so po več kot letu dni razvozlali umor 60-letnega bohinjskega učitelja. Trije makedonski delavci, ki so pri njem novembra 2014 opravljali gradbena dela, so prišli na idejo, da bi moškega oropali. Toda njihov kolega ga je po vstopu v hišo do smrti potolkel s kleščami in gasilsko sekirico.

Slabih 16 mesecev po smrti učitelja Pavla Zupana iz vasice Nomenj v bohinjski občini je policija prijela tri tujce, 27-letnega Kosovca ter dva Makedonca, stara 28 in 31 let, ki so menda vpleteni v njegovo smrt, medtem ko je 48-letni Makedonec še vedno na begu. Neuradno gre za Albana Thaqija, Shkelqima Banushija in Jetona Fida, na begu pa je Djemil Ala.

Trije osumljenci iz Makedonije so po ugotovitvah policije v drugi polovici leta 2014 na Zupanovem domu opravljali različna gradbena dela. V tem času so z njim ustvarili zaupen in odprt odnos in si tako pridobili informacije o njegovem življenju in finančnem položaju. Ugotovili so, da ima doma shranjene večje vsote gotovine, s katero je delovodji tudi plačeval stroške gradnje, poleg tega je v em času kupoval avtomobil. »Načrtovanih investicij ni skrival, o njih je odkrito govoril z znanci in sorodniki,« je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil direktor nacionalnega preiskovalnega urada Darko Majhenič.

Iskali so četrtega

A njegova zaupljivost je bila usodna. Delavci so se tako med seboj dogovorili, da bodo moškega oropali, vendar se tega niso upali lotiti sami, saj so se bali, da jih bo prepoznal. »Eden od osumljencev je predlagal vključitev še četrtega sostorilca, ki ga učitelj ni poznal, zato so k dejanju pritegnili 27-letnega Kosovca. Ta je njihov predlog po prigovarjanju sprejel, zato so mu posredovali podatke o žrtvi,« je povedal Majhenič.

Osumljeni so se tako 2. novembra 2014 dvakrat pripeljali k domačiji v Nomnju, prvič okoli 11. ure, nato pa kakšno uro pozneje še enkrat. Alban Thaqi je stopil iz avtomobila, odšel do vhoda in potrkal. Ko ga je učitelj spustil v stanovanje, je zagrabil »grip« klešče in ga od zadaj večkrat udaril po glavi. Ker je nato vzel še gasilsko sekirico in ga tolkel še z njo, je po Majheničevih besedah pokazal »veliko vztrajnost in odločenost, da vzame življenje«.

Učitelj je zaradi izkrvavitve in zadušitve s krvjo umrl takoj, osumljeni pa je nato preiskal hišo in iz nje ukradel gotovino. »Storilci so po gnusnem dejanju zapustili kraj in se odpeljali na Jesenice, kjer so si razdelili denar,« je še dodal Majhenič. Koliko so skupno odnesli, še vedno ni znano, jasno pa je, da si morilec ni vzel veliko časa, saj je policija v hiši odkrila še nekaj tisoč evrov, ki jih ni našel. Kosovec se je na begu znebil oblačil in čevljev, dva dni pozneje je pobegnil iz države. Kmalu po tem je Slovenijo zapustil tudi 48-letni Makedonec, medtem ko sta njegova rojaka, stara 28 in 37 let, ostala v državi, saj že več let živita na Jesenicah. »Njihov namen je bil izvesti rop na vsak način, tudi s silo. Šlo je za naklepno dejanje iz koristoljubja na zahrbten način,« je poudaril Majhenič.

V Slovenijo se je vrnil sam

Osumljeni Kosovec se v Slovenijo ni vrnil vse do petka. Kriminalisti nacionalnega preiskovalnega urada so mu odvzeli prostost, ko je na eni od upravnih enot urejal dovoljenje za bivanje pri nas. Ob aretaciji so mu vzeli tudi biološke sledi in izkazalo se je, da se ujemajo s tistimi s kraja zločina. Po Majheničevih besedah osumljenca v Sloveniji še niso obravnavali zaradi kaznivih dejanj, zaradi nasilništva pa so imeli z njim opravka nemški policisti. Dva makedonska državljana so kriminalisti nato prijeli v soboto.

Kosovca, ki je osumljen umora in ropa, in dvojico Makedoncev, osumljenih ropa, so včeraj pripeljali pred kranjsko preiskovalno sodnico, ki je zanje odredila pripor. Četrtega osumljenca, 48-letnega Makedonca, ki se po nekaterih podatkih policije zadržuje v Nemčiji, bodo iskali z mednarodno tiralico.

Preiskava je bila po oceni policije zelo zahtevna, samo ogled kraja kaznivega dejanja je trajal kar tri dni, pri rešitvi primera in izsleditvi osumljencev pa so policistom pomagale tudi informacije iz tujine.