Šrot in Bavčar zavračata očitke

Igor Bavčar je po zaslišanju povedal, da so očitki o njegovem pranju denarja smešni.

Objavljeno
11. maj 2011 10.06
Posodobljeno
11. maj 2011 10.32
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana - Nekdanja prva moža Pivovarne Laško in Istrabenza Boško Šrot in Igor Bavčar sta danes pred preiskovalno sodnico ljubljanskega okrožnega sodišča, ki ju je zaslišala zaradi zahteve tožilstva za preiskavo zaradi domnevnega oškodovanja Pivovarne Laško in njenih hčerinskih družb za 109 milijonov evrov, zanikala očitke tožilstva.

Šrot je novinarjem po zaslišanju dejal, da ni storil nič nezakonitega, saj da menedžerski prevzemi niso nezakoniti, Bavčar pa je očitke tožilstva o pranju denarja označil za nesmiselne in smešne.

Zaslišanja so se začela tri mesece po vložitvi zahteve za preiskavo, ki jo je proti devetim fizičnim in šestim pravnim osebam sestavila skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala.

Kot je znano, je tožilstvo julija lani brez predhodne sodne preiskave vložilo neposredno obtožnico. Potem ko je zunajrazpravni senat ljubljanskega okrožnega sodišča ugodil ugovorom obrambe proti neposredni obtožnici in tožilstvu naložil vložitev zahteve za preiskavo, je le-to v začetku februarja to tudi storilo.

Preden preiskovalna sodnica odloči o tožilski zahtevi, mora zaslišati vse osumljene, pričakovati pa je, da bo sklep o tem, ali bo preiskava uvedena ali ne, izdala kmalu po končanih zaslišanjih.

»Tožilstvo mi očita dva sklopa kaznivih dejanj. Eden je nezakonit menedžerski prevzem Pivovarne Laško, drugi pa je, da sem pri prodaji delnic Istrabenza, ki jih je imela takrat Pivovarna Laško v lasti, podaril svojemu prijatelju (Bavčarju, op. a.) 25 milijonov evrov,« je Šrot povedal po zaslišanju.

Tožilstvo trdi, da je prek verige podjetij obvladoval lastništvo Pivovarne Laško in pri tem storil več kaznivih dejanj, in sicer zlorabe položaja ali pravic ter ponareditve ali uničenja poslovnih listin. »Moram reči, da nobenega očitanega kaznivega dejanja nisem storil. Menedžerski prevzem ni kaznivo dejanje in je tožilec iz povsem dovoljenih ravnanj skonstruiral nedovoljeno posledico,« pravi Šrot.

Kot dodaja, je bilo tudi pri prodaji delnic Istrabenza, kar zadeva Pivovarno Laško, vse zakonito, »in bi bilo zelo nesmiselno trditi, da sem iz svojega premoženja podaril prijatelju 25 milijonov evrov, kot mi očita tožilec«. Odvetnik Damir Ivančič iz odvetniške družbe Maček in Maček, ki zastopa Šrota, prav tako meni, da za postopek ni nobene podlage, saj v nobenem ravnanju ni bilo nikakršnih nezakonitosti.

Očitke tožilca Jožeta Kozine, ki je sestavil zahtevo za preiskavo, zavrača tudi Igor Bavčar. Kot je pojasnil Bavčarjev odvetnik Aleksander Čeferin, tožilstvo njegovemu klientu očita zgolj pranje denarja, in sicer da je na podlagi nekega posla dobil konkretna finančna sredstva, ki jih je nato položil na račun pri NLB, »in to je prvič v zgodovini Slovenije, odkar jaz vem, okarakterizirano kot pranje denarja«.

»Od danes naprej po naziranju tožilstva ni več pranje denarja, če imaš denar v podjetjih off shore ali v davčnih oazah, ampak če imaš denar v banki v Sloveniji,« pravi odvetnik.

»Očitki so tako absurdni, da me - če ne bi šlo za takšno zadevo in za takšne čase, ko se poskušajo obupno kazati mišice za dokazovanje lastne učinkovitosti - ne bi popolnoma nič skrbelo. V tem primeru pa me glede na potek postopka skrbi, kako bodo stvari potekale naprej,« pravi Čeferin in poudarja, da tožilstvo Bavčarju ne očita nikakršnega prevzema, nikakršne povezave z Istrabenzom ali oškodovanje Istrabenza.

Bavčar očitke tožilstva označuje kot nesmiselne in smešne in zatrjuje, da »ni pral denarja«, saj da je na edinem transakcijskem računu, ki ga ima pri NLB, upravljal ta sredstva in jih nakazoval na račune, ki so popolnoma izsledljivi. »Ni vse, kar reče Kučan, slabo. In ko je svetoval Zoranu Jankoviću, naj me ne ovadi, se je v tem primeru izkazalo kot pametno. Kajti kdor piha v peno, se mu lahko zgodi, da mu bo priletela v lasten obraz.«

Po njegovih besedah usihajoča politična naveza Janković-Kresal-Zalar preveč gleda ameriške nadaljevanke, saj očitno meni, da je dokazno breme proti njemu izvedeno že s tem, ko »kamermani čepijo na dvorišču ali v grmovju pred mojo hišo«.

»Pričakujem, da bom na sodišču oproščen vsake krivde,« je še dejal in dodal, da upa, da bo postopek čim prej končan. Zablokirano ima namreč vse premoženje. Premoženje imata do konca maja zamrznjeno tudi Šrot in njegova žena Anica.