Rotnik in Pušnik za zdaj še v pridržanju, preiskave še poteka

Noč sta sta zaradi suma kaznivega dejanja s področja gospodarske kriminalitete preživela v pridržanju.

Objavljeno
05. november 2014 09.36
bsa/TE Sostanj
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje

Celje - Kriminalisti so danes nekdanjega direktorja Termoelektrarne Šoštanj Uroša Rotnika in bivšega prvega moža nekdanje družbe Medvešek Pušnik Borzno posredniška hiša Bogdana Pušnika, ki sta osumljena pranja denarja, privedli na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika. Po naših informacijah bo preiskovalni sodnik najverjetneje šele jutri odločil, ali bo zoper osumljenca odredil pripor ali ne.

Rotnik in Pušnik sta zaradi suma kaznivega dejanja s področja gospodarske kriminalitete noč preživela v pridržanju, medtem ko je bil davčni svetovalec Darko Končan izpuščen že včeraj zvečer. Kot trdijo naši viri, Končan sprva ni bil med osumljenci, na seznam pa se je uvrstil šele proti koncu dosedanje kriminalistične preiskave sumov nepravilnosti pri poslovanju Teš.

Glede na to, da kriminalisti sumijo, da je Rotnik denar v skupni vrednosti najmanj 870.000 evrov pridobil med letoma 2007 in 2013 s storitvijo kaznivih dejanj zlorabe položaja in pravic, ki jih je kot odgovorna oseba gospodarske družbe storil v času med letoma 2006 in 2009, bi bilo pričakovati, da bo preiskovalni sodnik zoper njega odredil pripor. Navsezadnje že zaradi ponovitvene nevarnosti, kajti kriminalisti tudi utemeljeno sumijo, da francoski koncern Alstom še ni izplačal vseh provizij za pridobitev posla pri projektu Teš 6.

Če bo Rotnik končal v priporu, bo imel možnost zaprositi, da ga proti varščini izpustijo na prostost. Ne glede na višino varščine, ki bi morala biti primerna domnevno visokemu znesku nezakonito pridobljenega premoženja, Rotniku ne bo treba pojasnjevati, kje je dobil denar za njeno plačilo. To velja tudi za Pušnika, ki je Rotniku nudil pomoč pri sklepanju različnih pravnih poslov in mu svetoval.

Kot smo že poročali, je Rotnik osumljen, da je poskušal prikriti izvor nezakonito pridobljenega denarja s pomočjo Pušnika in Končana, ki sta mu pomagala prikazati, da denar izvira iz zakonitih poslov in da gre za zakonito premoženje. Za očitana kazniva dejanja je zagrožena kazen od 1 do 5 let oziroma od 1 do 8 let zapora.