Rotnik ostaja v priporu

Sodišče je na predlog tožilstva podaljšalo pripor nekdanjemu direktorju TEŠ Urošu Rotniku, ki ga sumijo pranja denarja.

Objavljeno
05. december 2014 14.33
Mi. K., kronika, STA
Mi. K., kronika, STA

Celje - Zunajobravnavni senat celjskega okrožnega sodišča je nekdanjemu direktorju Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Urošu Rotniku na predlog tožilstva podaljšal pripor, so danes za STA povedali na sodišču. Rotnik, ki je osumljen pranja denarja, je v 30-dnevnem priporu že od 6. novembra.

Celjsko okrožno sodišče lahko v fazi preiskave pripor podaljša za največ dva dodatna meseca, nato pa je lahko pripor podaljšan s strani vrhovnega sodišča še za največ tri mesece, so pojasnili na celjskem sodišču.

Rotnik je bil po odločitvi preiskovalnega sodnika pred tednom znova zaslišan na celjskem sodišču, a po besedah njegovega zagovornika Mitje Jeleniča Novaka na manj kot uro trajajočem zaslišanju ni bilo nič drugače kot na zaslišanju v začetku novembra, saj tožilstvo po odvetnikovih besedah ni predložilo ničesar novega.

"Še vedno ni bilo niti enega dokaza, ki bi izkazoval, da je Rotnik dobil protipravno premoženjsko korist oz. da bi mu Alstom izplačal kakršenkoli denar bodisi neposredno bodisi posredno prek tretjih oseb. Enega samega dokaza ni," meni odvetnik.

Rotnik je bil skupaj z nekdanjim prvim možem borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik Bogdanom Pušnikom 5. novembra zaradi sumov pranja denarja, povezanih s projektom gradnje šestega bloka Teša, priveden pred preiskovalno sodnico celjskega okrožnega sodišča. Ta je zanj 6. novembra odredila 30-dnevni pripor, medtem ko je bil Pušnik izpuščen, čeprav je tožilstvo tudi zanj predlagalo pripor.

Sodnica je sledila predlogu tožilstva, da za Rotnika odredi pripor zaradi nevarnosti vplivanja na priče, ni pa se strinjala s predlogom tožilstva, da je pripor potreben tudi zaradi ponovitvene nevarnosti in begosumnosti, zato je odločanje o tem predala zunajobravnavnemu senatu.

Ta je zavrnil predlog državne tožilke glede begosumnosti, je pa dodal ponovitveno nevarnost. V zvezi s tem se je nato Rotnikov odvetnik, ker to omogoča zakon, pritožil na višje sodišče, ki je pritožbi ugodilo in tako menilo, da ponovitvena nevarnost ne obstaja. Tako je Rotnik v priporu zaradi nevarnosti vplivanja na priče, kot je menila preiskovalna sodnica.

Jelenič Novak je sredi prejšnjega tedna na celjsko okrožno sodišče po pošti poslal zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo bo okrožno sodišče odstopilo v odločanje vrhovnemu sodišču.

Rotnik in Pušnik sta osumljena kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, in sicer sumov pranja denarja, storjenih na škodo Teša. Kriminalisti so ju pridržali po kriminalističnih preiskavah, v katerih je bil za nekaj ur pridržan tudi davčni svetovalec Darko Končan.