Ruskega navijača izgnali za pet let

Policist Gregor Bezjak, ki ga je Andrej Martjanov udaril, bo najverjetneje ostal brez odškodnine.

Objavljeno
21. september 2017 21.54
sdr
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
Maribor – Ruski navijač Spartaka iz Moskve, 25-letni Andrej Martjanov, ki je prejšnjo sredo pred tekmo nogometne lige prvakov udaril policista, jo je pred sodiščem odnesel z »modrim očesom«. Priznal je krivdo, se s tožilstvom pogodil na enoletno pogojno zaporno kazen in tudi sprejel, da se najmanj pet let ne bo smel vrniti v Slovenijo.

Policisti so ga s slovenskega ozemlja izgnali že včeraj popoldne, ko so ga na mejnem prehodu Gruškovje predali Romanu Križnjaku in njegovi partnerici Meliti. Vodja mariborske navijaške skupine Viole se je namreč zavzel za mladega Rusa in ga še včeraj zvečer osebno odpeljal do Beograda, od koder je Martjanov ob 22. uri z letalom poletel proti ruski prestolnici.

»Zelo obžalujem, kar se je zgodilo,« je o dogodkih, ki so se zgodili na Prežihovi ulici v Mariboru, sodnici Barbari Nerat razlagal vsega 160 centimetrov visoki Rus. Obtožba, ki jo je zastopala tožilka Katja Lutarič, je navijaču moskovskega Spartaka očitala, da je od zadaj udaril policista Gregorja Bezjaka, ko je ta ruske navijače spremljal proti stadionu Ljudski vrt. Policistu Bezjaku je z udarcem zamajal sprednji zob in presekal zgornjo ustnico. »Oškodovanec bo najverjetneje ostal brez zoba, a zdravljenje še ni končano,« je sodišču poročal pooblaščenec oškodovanega policista, odvetnik Slavko Vesenjak. Ta je poskušal doseči, da bi plačilo 3900 evrov odškodnine sodnica zapisala kot pogoj, še preden bi mladeniča izgnali iz Slovenije. A je sodnica ostala neomajna: »Oškodovanca se z njegovim zahtevkom napoti na pot pravde.« Prevedeno iz pravniške latovščine, to pomeni, da mora policist odškodnino iztožiti. »Možnosti, da dobi odškodnino, če bo obtoženi zapustil ozemlje Slovenije, so enake ničli,« je položaj policista slikovito opisal njegov odvetnik Vesenjak.

Pomoč za kaznovanega

Rusa je sodnica Neratova oprostila tudi plačila stroškov sodnega postopka. »Doma imam triletno hčerko. Edini v družini sem zaposlen in zdaj, ko sem že en teden neupravičeno odsoten z dela, sploh ne vem, kaj me čaka,« je pojasnjeval Martjanov. Povsem nepričakovano so mu na pomoč priskočili člani mariborske navijaške skupine Viole. »Sem na zvezi z ruskim konzulom v Sloveniji, da fanta čim prej spravimo nazaj v domovino. Njegova hčerka je minulo soboto praznovala tretji rojstni dan, on pa je tukaj v priporu,« nam je na hodniku pred sodno dvorano razlagal vodja mariborskih navijačev Roman Križnjak. Rusu so tudi pripeljali dve vrečki oblačil in mu zagotovili prevoz do beograjskega letališča, da se je lahko vrnil v domovino.