S 1. julijem na cestah več mobilnih carinskih enot

Carinska služba se bo 1. julija umaknila z mejnih prehodov s Hrvaško, se bodo pa kadrovsko močno okrepili mobilni oddelki.

Objavljeno
15. maj 2013 15.20
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Carinska služba se bo 1. julija umaknila z mejnih prehodov s Hrvaško, kar bo tako za državljane kot tudi za podjetja predstavljalo veliko spremembo, saj bo carinska kontrola na meji odpravljena in blago bo lahko potovalo popolnoma prosto.

Carinska služba v Sloveniji pa seveda tudi po 1. juliju ostaja. Na delo slovenske carine in večino zaposlenih spremembe ob vstopu Hrvaške v EU ne bodo imele bistvenega vpliva.

Carinska služba bo tako tudi v prihodnje izvajala carinski in trošarinski nadzor nad blagom, carinjenje blaga, inšpekcijske preglede, kontrolirali dobo vnos, iznos in tranzit blaga, odkrivali in preprečevali carinske prekrške ter izvrševalidenarne davčne in nedavčne terjatve.

S 1. julijem pa se bodo kadrovsko močno okrepili mobilni carinski oddelki, zato na carinski upravi poudarjajo, da lahko ti vozilo ustavijo kjer koli v državi, ga priščejo, legitimirajo potnike, pregledajo dokumente in blago, opravijo osebni pregled in kontrolo vinjet.