S pestmi se je spravil na župana Kaplerja

Domnevni napadalec Matjaž Novak se brani, da se je župan kar sam pretepel s telefonom.

Objavljeno
25. oktober 2016 19.22
Pretepač župana
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Škocjan – Prava drama se je odvijala v pisarni tukajšnjega župana Jožeta Kaplerja, ko sta v njegovo pisarno vstopila mama in sin, ta pa je začel brez razloga pretepati prvega moža občine. Iz novomeške policijske uprave so za Delo sporočili, da je kaznivega dejanja osumljen 18-letni moški iz Dobruške vasi.

Dogodek, ki na srečo nima hujših posledic, so prejšnji teden obravnavali šentjernejski policisti. Osumljenca bodo ovadili na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja lahke telesne poškodbe. Zaradi nedostojnega vedenja oziroma kršenja javnega reda in miru so policisti izdali plačilni nalog tudi 40-letni kršiteljici v višini 420 evrov.

Župana Kaplerja smo obiskali včeraj v njegovi pisarni, kjer ga je napadel tamkajšnji Rom. Še dobro vidna je bila poškodba ustnice, ki jo je staknil ob nenadnem in brutalnem napadu. Povedal je, da so tega dne okrog 10. ure dopoldne v pisarni potekali pogovori o občinskih projektih. Na vratih sta se nenadoma znašla Dunja Kočevar in njen sin Matjaž Novak. Dunja mu je začela groziti in ga žaliti, tako Kapler, da ko bo njihova občinska uslužbenka prišla k njim, da jo bodo pretepli. »Zaprosil sem jo, naj ne grozi in tudi naj oba takoj zapustita pisarno, saj da bom v nasprotnem primeru poklical policijo,« je povedal Kapler. In to je bilo za mladega fanta očitno preveč, saj je najprej s pisalne mize na tla vrgel predmet, nato je proti županu še pljunil in se ga za nameček lotil še s pestmi. Kapler je povedal, da je sicer dobro blokiral udarce, saj bi jih v nasprotnem primeru prejel precej več, vendar ga je ena napadalčeva pest le zadela v obraz in mu prebila ustnico. Zraven je bil tudi podžupan Lojze Hočevar, ki je od napadalca zahteval, naj se umiri, in nato sta mama in sin s hitrimi koraki zapustila občino. Ker je krvavel, se je župan Kapler takoj odpravil po zdravniško pomoč v zdravstveno ambulanto, tam pa so ga napotili na novomeško urgenco, kjer so ga cepili proti tetanusu. Dunja Kočevar se mu je pozneje za dogodek po telefonu opravičila, nato pa vse skupaj preklicala, ker da se župana njen sin sploh ni dotaknil. Napadalec je policiji zanikal, da bi sploh vstopil v županovo pisarno, kakor tudi, da bi ga udaril.

»Sam sebe je treščil s telefonom«

»Župan je sam sebe mahnil s telefonom in se poškodoval,« je za Delo povedal domnevni napadalec Matjaž Novak in na vprašanje, kako mu je to uspelo, odgovoril, »da je preveč mahal z rokami, kukr, da bi govoril z njimi«.

Predsednik regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike Silvo Mesojedec je fizični napad na župana ostro obsodil. »Mladi Romi postajajo čedalje predrznejši, saj v Sloveniji ni pravega programa za njihovo socializacijo,« je prepričan Mesojedec. V Amnesty international Slovenija (AIS) dogodka niso želeli komentirati, ker da jih ni bilo zraven. »Razmere v romskih naseljih so pogosto težke in očitno prispevajo k velikemu nezadovoljstvu tam živečih ljudi. To nezadovoljstvo je treba premagovati z ustreznimi ukrepi, pomemben korak k urejanju razmer bi bil tudi romski svetnik ali svetnica, ki bi lahko prevzel vlogo posrednika med občino in tam živečo romsko manjšino,« je zapisal Blaž Kovač iz AIS.