S prostitucijo so zaslužili 45.000 evrov

Dekleta so novačili v Srbiji in jih v Sloveniji v stanovanjih prodajali strankam za 50 evrov za pol ure

Objavljeno
08. januar 2016 16.41
sodišče obd.Majer Boštjan in soobd. Ljubljana 08.01,2016 foto:Igor Mali
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana – Na predobravnavnem naroku sta le dve izmed petih članov hudodelske združbe priznali krivdo. Prvoobtoženi Boštjan Majer, ki mu je tožilstvo v zameno za priznanje ponudilo dobrih 12 let zapora, je krivdo zavrnil, zato ga čaka sojenje.

Zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča so zasedli člani hudodelske združbe, ki je dobro leto v Srbiji preko glasov iskala ranljiva dekleta, ki so se znašla v nezavidljivi življenjski situaciji, jim plačala prevoz v Slovenijo, kjer so jih izkoriščali za prostitucijo v najetih stanovanjih. Tožilstvo združbi, ki naj bi jo vodil prvoobtoženi Boštjan Majer, očita 12 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi in tri kazniva dejanja zlorabe prostitucije, s čemer je menda pet članov združbe nezakonito zaslužilo skupno približno 45.000 evrov.

Za erotično masažo

2000 evrov mesečno


Slovenski policisti so na sled združbi prišli po tem, ko so srbski policisti oktobra leta 2013 zasledili oglase, preko katerih je združba dekletom ponujala delo v Sloveniji, kjer naj bi izvajale erotične masaže, medtem ko so obljubljali plačilo najmanj 1500 do 2000 evrov na mesec. V Srbiji povprečna plača sicer znaša dobrih 300 evrov.

Od 12 deklet, ki so jih uspeli prepričati in jim priskrbeti prevoz v Slovenijo, sta po naših informacijah le dve vedele, da gre za prostitucijo, preostale so bile prepričane, da bodo le masirale. Združba je za njih v Ljubljani najela pet stanovanj, v katerih so dekleta živela in tudi delala. Strankam so morale biti na voljo povečini od devete ure zjutraj do polnoči. Za polurno druženje z dekleti je združba zaračunavala po 50 evrov. Če so stranke želel s prostitutkami preživeti celo noč, so morali za to odšteti 500 evrov.

Predobravnavnega naroka so se poleg prvoobtoženega Majerja, ki so ga na sodišče pripeljali v lisicah iz pripora, udeležile še Srbkinja Kristina Koša, ki je na sojenje prav tako čakala v priporu, njena rojakinja Maja Rodić Gojić in romunska državljanka Ana Maria Largeanu. Vse tri imajo sicer prijavljeno začasno bivanje v Sloveniji.

Tožilstvo je Majerju, ki mu grozi od treh do 15 let zapora, v zameno za priznanje krivde ponudilo dobrih 12 let zapora, kar pa je zavrnil, zato bo sodišče zanj razpisalo glavno obravnavo. Za sojenje se je odločila tudi Romunka, ki ji je tožilstvo ponudilo dobre tri leta zapora. Ano Mario Largeanu so sicer pred leti zaradi prostitucije že obravnavali v Bosni in Hercegovini. Obtoženega Srba Bojana Minića, ki je deloval kot posrednik za dekleta, ni bilo na sodišče, ker pa je na vloženo obtožnico podal ugovor, se šteje, da krivde ne priznava, zato ga prav tako čaka sojenje.

Najprej žrtvi,

nato sostorilki

Edini, ki sta priznali krivdo za vpletenost v trgovino z ljudmi in zlorabo prostitucije, sta bili Kristina Koša in Maja Rodić Gojić. Prvi je tožilstvo očitalo štiri kazniva dejanja trgovine z ljudmi in kaznivo dejanje zlorabo prostitucije, v zameno za priznanje pa ji je ponudilo pogojno kazen dveh let in sedmih mesecev zapora s preizkusno dobo štiri let.

Krivdo za dve kaznivi dejanji trgovine z ljudmi je priznala Maja Rodić Gojić, ki je sprva delala kot prostitutka, nato pa je »napredovala« in je v Srbiji skrbela za novačenje deklet. Tožilstvo je predlagalo pogojno kazen leta in štirih mesecev zapora, s preizkusno dobo treh let. Za obe, ki sta priznali krivdo, je sicer tožilstvo in sodišče v sodbi upoštevalo olajševalno okoliščino, da sta bile v preteklosti sami žrtve izkoriščanja prostitucije in sta se šele kasneje prelevile v organizatorke.

Sodišče je v izreku kazni v celoti sledilo predlogu tožilstva. Ker sta bili obsojeni na pogojno kazen, je sodišče Koševi odpravilo pripor, za Rodič Gojićevo pa je prav tako odpravilo obvezni ukrep javljanja na policijsko postajo Šiška.

Koša bo morala plačati še stransko denarno kazen v višini 800 evrov, Rodić Gojićeva pa 400 evrov. »Denarno kazen bomo izterjali tudi če bosta šli v tujino. Če ne bo denarja, bom denarno kazen pretvoril v zapor. Dan zapora znaša 40 evrov,« je obe obsojenki opozoril okrožni sodnik Srečko Škerbec.

Vrniti bosta morala tudi znesek, ki sta ga pridobile z nezakonito dejavnostjo. Kot posrednice, sta za vsako dekle, ki sta jo priskrbele dobile denarno nagrado, prav tako jima je pripadalo od 10 do 20 odstotkov denarja, ki ga je dekle zaslužilo s prostitucijo. Najmanj polovica denarja, ki so ga dekleta zaslužila, je šlo v žep hudodelske družbe. Koša bo morala vrniti 7753 evrov, njene kolegica pa 2234 evrov. Ker se je Koša odpovedala pritožbi, je sodba zanjo postala pravnomočna, medtem ko se je Rodić Gojićeva odločila, da se vzame zakonski rok osmih dni za razmislek o morebitni pritožbi.

Zagovorniki obtoženih so sicer predlagali izločitev številnih dokazov, tudi tistih, ki so jih pridobili srbski varnostni organi. Šele, ko bo sodnik odločil o predlogu, bo razpisal glavno obravnavo za Majerja, Miniča in Largeanuovo, ki so krivdo zanikali.