S strganimi hlačami in brez gat na sodišče

Zapornika Stephena Casiraghija, ki se rad slači, bodo zaslišali na videokonferenci.

Objavljeno
18. december 2013 19.59
Stephen Cashiragi je na današnji obravnavi izrazil nestrinjanje s sodnim postopkom zato je sodnica prkinila obravnavo po vrnitvi v sodno dvorano si je zagrnil genitalije 7.11.2013 Ljubljana Slovenija
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Okrožna sodnica Špela Koleta je odločena, da na sodišču ne namerava gledati mednožja razvpitega zapornika Stephena Casiraghija, ki je tudi včeraj nadaljeval svoje ekshibicionistično vedenje. Zato ga bo na naslednjem naroku, ki bo januarja, zaslišala na videokonferenci.

»Obtoženega so pripeljali na sodišče, vendar je pravosodni policist sodišče obvestil, da je obtoženi spet neprimerno oziroma pomanjkljivo oblečen, saj ima oblečene hlače, ki so popolnoma strgane v razkoraku, pod njimi pa nima spodnjega perila. Obtoženi je napovedal, da se bo na sodišču slekel. Glede na navedeno je predsednica senata sprejela sklep, naj se predobravnavni narok ne opravi in se preloži,« je včeraj naznanila sodnica Špela Koleta, ki Stephenu Casiraghiju sodi zaradi napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti. Predobravnavni narok je tako preložila na 22. januar, a Casiraghija takrat ne bo v sodni dvorani, saj bodo opravili videokonferenco.

Sodnica Koleta je že pred dobrim mesecem, ko je prvič poskušala opraviti predobravnavni narok, ob pogledu na golega obtoženca, ogrnjenega z rjuho in popisanega z rdečim flomastrom, prekinila narok in Casiraghi je nato le zakril intimne dele telesa. A se sojenje kljub temu ni nadaljevalo, ker Casiraghi na vprašanja ni odgovarjal. Takrat je njegov zagovornik Tomaž Toldi dejal, da je negotovo, ali je obtoženi sploh sposoben sodelovati v tem postopku. Pred razpravno dvorano je z njim sicer komuniciral, a ne tako zbrano kot takrat, ko ga je obiskal v zaporu na Dobu, prav tako se na sodišču že dolgo časa ni slekel.

Pljunki za senat in paznika

Casiraghi se je ponovno znašel v postopku, ker je 19. aprila 2011 po obsodilni sodbi na ljubljanskem okrožnem sodišču pod predsedstvom sodnika Andreja Barage poskrbel za nov incident. Zaradi poskusa napada na paznika je bil obsojen na leto dni in dva meseca zapora. Casiraghi je takrat povsem mirno spremljal izrek sodbe, nato pa planil proti sodniku, ga obkladal s kletvicami, proti senatu je večkrat pljunil, eden od »izstrelkov« je tudi zadel porotnika. Sodnik je odredil njegovo odstranitev iz razpravne dvorane, še naprej pa se je neprimerno vedel na hodniku sodišča (njegovemu pljunku ni ušla niti nič hudega sluteča stranka sodišča, ki je ravno takrat prišla skozi vhodna vrata) in pri prevozu za zapahe.

Tožilstvo mu očita, da je zaradi groženj pravosodnima policistoma, ki jih je začinil s pljuvanjem, storil novo kaznivo dejanje. Kot rečeno, je pravosodnima policistoma grozil že na hodniku sodišča, to pa je nadaljeval vse do zaporov v Maribor, kjer je takrat začasno bival. Zaradi groženj in fizičnega napada na uradno osebo mu med drugim sodijo tudi na novomeškem okrožnem sodišču. Tam se zagovarja še zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, saj so mu leta 2010 med pregledom jetniške celice in oblačil našli nekaj heroina ter več tablet zolpidem in diazepam, ki spadata med prepovedane substance.

Casiraghi je bil obsojen že zaradi vrste kaznivih dejanj, med drugim posilstva, poskusa ropa v restavraciji, ropa menjalnice, požiga policijskih avtomobilov in poškodbe policijskega vozila, zdaj pa prestaja malo več kot 17-letno zaporno kazen zaradi grozljivega ravnanja z 19-letno študentko februarja 2007 in drugih kaznivih dejanj.