Samo Tadin priznal krivdo za umor policista

Tožilstvo za Sama Tadina, ki je julija lani povzročil namerno prometno nesrečo na Ižanski, predlaga 30 let zapora.

Objavljeno
29. januar 2016 14.11
jer Ižanka
Mi. K.
Mi. K.

Ljubljana - Obtoženi Tadin je na današnjem predobravnem naroku priznal, da je 4. julija lani namenoma povzročil prometno nesrečo na Ižanski cesti, v kateri je 4. julija umrl 33-letni policist Igor Mauser, z lažjimi poškodbami pa se je izvlekel njegov sopotnik v službeni škodi octavii, 26-letni Kristjan Čož. Razglasitev sodbe bo v ponedeljek, tožilstvo za umor predlaga 25 let zapora in za poskus umora 15 let zapora ter nato izrek enotne kazni 30 let zapora.

Hudo ranjenega so v bolnišnico odpeljali tudi povzročitelja nesreče 44-letnega Sama Tadina. Več tednov je bil v kliničnem centru, nato so ga premestili na rehabilitacijo v URI Soča, zanj pa so 4. septembra odredili pripor zaradi ponovitvene nevarnosti. Tega mu je sodišče zdaj podaljšalo do 30. januarja.

Kot se je kmalu izkazalo, naj bi bila prometna nesreča pravzaprav naklepno čelno trčenje, ki naj bi ga bil Tadin izzval, da bi se maščeval policiji, čeprav policist Mauser z njim ni imel nikoli opravka, je pa res, da je morala policija zoper Tadina večkrat posredovati zaradi nasilja nad nekdanjo partnerko.

Tisto soboto nekaj po 11. uri so na intervencijsko številko 113 tako prejeli klic o družinskem nasilju. Moški je dejal, da bo na Igu, kjer stanujejo starši njegove nekdanje partnerke, napravil masaker. Zaradi resnosti prijave se niso obotavljali in so na kraj napotili več patrulj, med njimi je bila prva z viške policijske postaje. Ko sta policista na nujni vožnji s škodo octavio drvela na kraj domnevnega kršenja javnega reda in miru, sta bila malo pred Igom vpletena v prometno nesrečo.

Izkazalo se je, da je Tadin na bližnji bencinski črpalki z daljnogledom, ki ga je malo pred tem kupil v trgovskem središču na Rudniku, opazoval prihod policistov, nato pa v oplu astri z veliko hitrostjo zapeljal na nasprotni vozni pas in silovito trčil v policijsko vozilo.

Policijsko škodo je s ceste odbilo na travnik, tam je pristalo na strehi, opel pa je močno poškodovan ostal na cestišču. Po naših takratnih podatkih so preiskovalci na podlagi naprave GPS ugotovili, da je policist na nujni vožnji pred trčenjem peljal kakšnih 150 kilometrov na uro, močno pa je na stopalko za plin pritisnil tudi Tadin, ki si je opla za izpeljavo krutega načrta dan prej izposodil v Postojni.