Sava po dveh dneh naplavila Matejevo truplo

Med iskalno akcijo, v kateri so pregledali velik del nabrežja Save, so našli pogrešanega.

Objavljeno
28. avgust 2015 15.45
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Trbovlje – Po več kot dveh dneh iskanja so iz Save pri trboveljski Termoelektrarni včeraj dopoldne potegnili truplo 19-letnega Trboveljčana Mateja Košiča oziroma Koritnika, kot so ga po materinem priimku poznali domačini. Mladenič je v sredo ponoči na begu pred policisti približno dvesto metrov južno od trboveljske železniške postaje skočil v reko. Truplo je naplavilo na njenem desnem bregu pod dimnikom.

Policisti so s policisti vodniki službenih psov in policistov generalne policijske uprave s čolnom, gasilci, brodarji in potapljači od srede od druge ure zjutraj prečesavali obrežje reke od Trbovelj, Hrastnika, Zidanega Mosta, Radeč vse do hidroelektrarne Vrhovo pa tudi reko samo. Zaradi deževja motna in kalna Sava je zelo oteževala iskanje pogrešanega.

Košič ni bil sam, ko so ga v okolici železniške postaje Trbovlje sredi deževne in hladne sredine noči presenetili policisti na rednem obhodu. Tri postave so se pred njimi spustile v beg. Kot se je izkazalo pozneje, sta bila to poleg Mateja še prijatelja, s katerima se je ponavadi tudi družil: Slobodan - Bobi in Beno Botonić. Bobi se je na poziv policistov ustavil. Kakor je dejala mati pogrešanega Nataša Koritnik, je Bobi, kakor ji je povedal, presodil, da policistom mirno lahko pokaže žepe in prazen avtomobilski prtljažnik – dokaz, da na nočnem pohodu, na katerem so stikali za bakrom, niso ukradli ničesar. A Beno in Matej sta brezumno tekla dalje proti jugu. Čeprav ju je klical, se nista ustavila. Približno dvesto metrov od železniške postaje sta skočila v Savo. Benu jo je celo uspelo preplavati.

To območje policisti redno preverjajo

Policisti sicer niso ugotovili, da bi mladeniči zakrivili kaznivo dejanje vloma ali tatvine. Na parkirišču železniške postaje pa so odkrili parkirano osebno vozilo, na katerem so nameščene registrske tablice, ki niso pripadale vozilu. Izkazalo se je, da je last enega od ubegle trojice, neuradno Bobijev. Proti njemu bodo policisti po zbranih obvestilih podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zatajitve.

Območje železniške postaje Trbovlje policisti namreč redno preverjajo. Ne bi bilo prvič, da bi kdo v iskanju zaslužka odnesel bakrene kable, žice ali drug material. Ob menjavi alarmnega sistema, ki obvešča o krušenju kamenja na progo, je menda priložnosti na kilograme. Poleg tega na območju železniške postaje razen tovornih vlakov, ki jih je ponoči mogoče našteti celo do 80, ni žive duše. Matej ni bil nikjer zaposlen, prijatelja, kakor ve povedati Nataša Koritnik, tudi ne. Sosedje Koritnikovih z Ribnika pravijo, da se ne čudijo, da mladi v tem okolju brez prihodnosti skrenejo. Tudi pogrešani izhaja iz neurejene družine. A kljub temu Matej ni bil niti pretepač niti nasilnež, tudi sosedom ni povzročal težav. A policisti so ga vseeno dobro poznali, saj je imel rad avtomobile. Čudijo pa se mu, da je, če res ni prekršil zakona, »zaradi petih metrov kabla« skočil v Savo. Ugibajo, da so ga v beg morda pognale dosedanje slabe izkušnje z organi pregona: tudi Matej bi moral, tako kot njegovih šest bratov in sester, v preteklosti k rejnikom, a se jim je vselej ognil – med drugim tudi tako, da se je zatekel živet k stari mami Mari Korimšek.

Ta je skupaj s hčerjo Natašo čakala na čudež: da policisti pridejo povedat, da so ga našli. Upanje, da je morda tudi njemu uspelo preplavati Savo in se rešiti na breg, je bilo prvi dan še močno. Tako kot možnost, da je na begu. A glede na vremenske razmere v noči na sredo so po dveh dneh, pravijo poznavalci Save, možnosti minimalne. Matejev mobilnik ne zvoni, je povedala Nataša Koritnik, ampak javlja, da je nedosegljiv. V čakanju na čudež se je obrnila celo na vedeževalko, ki je svetovala, naj iščejo kilometer do dva od mesta, kjer je skočil v vodo.

Prav to območje in še bregove več kilometrov južno od Trbovelj so možje v uniformah dva dni natančno pregledovali – najprej trboveljski, nato še hrastniški gasilci. Aktivirali so hrastniške brodarje in ljubljanske potapljače. Zagorski gasilci pa so lokacijo, kjer je 19–letnik izginil, pregledovali tudi iz zraka s kvadrokopterjem. Pregledana sta bila levi in desni breg Save od mostu v Trbovljah do mostu v Hrastniku, pri Termoelektrarni Trbovlje tudi območje ob zaporah za vodo. S čolnom so preiskali nabrežje Save od Šavne peči do Hotemeža, kjer je postavljena baražna zavesa – lovilec za smeti. Prav tako so v sodelovanju s policisti iz Policijske uprave Celje z delavci Hidroelektrarne Vrhovo pregledali prelivna polja. Policisti iz Trbovelj so s kajakaši Brodarskega društva Hrastnik podrobno pregledovali nabrežje Save iz smeri Hrastnika proti Radečam. Prav tako so relacijo med Trbovljami, Hrastnikom in Radečami pregledovale policijske patrulje ob rednem delu.

»Še je pri življenju, a poškodovan,« je še v četrtek Nataša Koritnik verjela besedam vedeževalke. Za vsak primer je njegovo fotografijo objavila na facebooku. A zaman.