SDS izgubila tožbo proti Dejanu Karbi

V SDS so trdili, da je novinar Karba posegel v ugled in dobro ime stranke ter ji načrtno povzročil škodo.

Objavljeno
16. julij 2014 12.29
Posodobljeno
16. julij 2014 12.29
lvu PATRIA
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana - Ljubljansko okrožno sodišče je zavrnilo tožbeni zahtevek SDS, ki ga je ta vložila proti Delovemu novinarju Dejanu Karbi zaradi članka Denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS. SDS je poleg preklica spornih izjav in objave javnega opravičila v Delu od novinarja zahtevala 50.000 evrov odškodnine, in sicer zaradi »neresničnih trditev in krivega pričanja«, tako zaradi pisanja kot pričanja v pravdnem postopku, ki ga je SDS pred tem sprožila proti družbi Delo.

V politični stranki namreč trdijo, da je Karba posegel v ugled in dobro ime stranke ter ji načrtno povzročil škodo. To da je storil 23. novembra 2009 z objavo članka, v katerem je pisal o tem, da se je denar iz podjetja Patria ob nakupu osemkolesnikov po podatkih finskih preiskovalcev stekel v SDS; članek je nastal na podlagi pogovora z vodjo finskih preiskovalcev Kajem Erikom Björkqvistom. SDS naj bi bil škodoval tudi z izjavo za spletno stran sobotainfo.com deset dni kasneje, v televizijski oddaji Pogledi Slovenije 2. septembra 2010 ter v pričanju pred ljubljanskim okrožnim sodiščem.

A je ljubljansko okrožno sodišče tožbeni zahtevek politične stranke proti novinarju zavrnilo kot neutemeljenega in SDS naložilo, da mu mora vrniti 2269 evrov pravdnih stroškov. Sodba še ni pravnomočna.

Še pred tem je sodišče, kot je znano, pravnomočno zavrnilo tožbo zoper časopisno hišo Delo. SDS je od Dela terjala 300.000 evrov odškodnine in javno opravičilo. Prvostopenjsko sodišče je dvakrat (delno) ugodilo tožbenemu zahtevku SDS, ker je sklenilo, da je Delo s spornim člankom poseglo v čast in dobro ime SDS. Višje sodišče je sodbo prvič razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno presojo z napotki, drugič pa je sodbo spremenilo v korist Dela in odprte razprave.

S to zadevo se sedaj po reviziji, ki jo je vložila SDS, ukvarjajo vrhovni sodniki.