Še črno gradnjo prodajo, pa so – na psu

V sedmem poskusu prodali halo in premičnine Mizarstva Božičnik, ostaja še pol delno legaliziranega objekta.

Objavljeno
17. april 2013 17.11
lvu/VARCEVANJE
Nada Černič Cvetanovski
Nada Černič Cvetanovski

Senovo – Več kot štiri leta po uvedbi stečaja nad Mizarstvom Božičnik s Senovega je stečajnemu upravitelju Tomažu Kosu uspelo prodati proizvodno halo in premičnine, skupaj vrednih slabih sedemsto tisoč evrov. A to je le drobiž v primerjavi z dolgom, ki ga ima Ferdinand Božičnik do davčne uprave.

Na seznamu davčnih dolžnikov so ga postavili ob bok Igorju Bavčarju, to pomeni, da državi dolgujeta od enega do deset milijonov evrov.

Edini ponudnik Grupa Plastoform iz Šmarjete je za proizvodno halo ProFur na Senovem po 70-odstotnem znižanju od prve prodaje odštel 661.000 evrov. V halo se bo preselil 85-članski kolektiv krškega Papirotija, ki je zdaj v lasti Grupe Plastoform. Oprema in premičnine so šle v Gradbeništvo ZOS v Cirkulanah za 27.000 evrov, najtrši oreh pa ostaja polovica hiše in stare mizarske delavnice, ki ni v celoti legalizirana.

Stečajni upravitelj Tomaž Kos napoveduje, da bo za preostanek premoženja sledila nova prodaja po sistemu videno-kupljeno. In dodaja: »Kljub raznim člankom v časopisih še vedno poudarjam, da se bo prodajalo izključno premoženje dolžnika, takšno kot je, z vsemi pomanjkljivostmi, kar se bo pokazalo v znižanju cene.«

Ferdinand Božičnik je lastnik le polovice hiše, drugi del je v lasti njegove žene. Poleg tega ima delavnica hibo, ki se je v sistemu videno-kupljeno ne da opaziti – ni v celoti legalizirana. Del delavnice je bil pozneje dograjen na zemljišče, ki je last občine Krško, za dogradnjo pa ni bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje. V začetku stečajnega postopka je pri objavi za zbiranje ponudb stečajni upravitelj zapisal, da stavba ni v celoti legalizirana, v zadnji objavi pa je to pomembno »podrobnost« izpustil.

Inšpekcija na delu

Po odločbi gradbene inšpekcije bi morala biti nelegalno dozidana delavnica Božičnikovih porušena do konca leta 2009. Sledile so pritožbe, začasne odredbe, pritožba na upravno sodišče. To je zdaj odločilo, da je imela inšpekcija prav in da je nelagalno dograjeni del treba porušiti. Odločba je pravnomočna. Stečajni upravitelj Kos je v težavah, ker ne ve, »kako naj izvedemo rušitev solastništva do ene polovice«. Poleg tega se stečajni upravitelj ukvarja še z izvršbo proti družbi Biro Betri, kjer prav tako izdelujejo pohištvo, je pa v lasti Božičnikovih otrok.

Božičnik ob Bavčarju

Javna objava podatkov o davčnih neplačnikih je Posavce, sploh delavce, nekdaj zaposlene pri Božičniku, vrgla na noge. Propadli mizar Ferdinand Božičnik je namreč na seznamu neplačnikov postavljen ob bok Igorju Bavčarju. Pa ne samo zaradi začetnice priimka na B – seznam je namreč narejen po abecednem redu –, ampak tudi po višini davčnega dolga.

Božičnik je uvrščen v kategorijo od enega do desetih milijonov neplačanih davkov. Zato je 267.000 evrov izvršbe Davčnega urada Brežice, s katerimi se ukvarja stečajni upravitelj, pravi drobiž. A stečajni upravitelj se je pritožil zoper izvršbo, ker »so v stečajnem postopku dovoljena le poplačila na podlagi sklepa sodišča, ko je unovčena stečajna masa«.

Iz nje pa ne bodo dobili nič delavci, ki jim Božičnik ni plačeval prispevkov. Zaradi neplačanih prispevkov za delavce za obdobje julij–december 2008 na sodišču poteka postopek zoper Božičnika. A šele na zadnjem naroku so delavci iz podatka davčne uprave izvedeli, da jim Božičnik že od leta 2004 ni plačeval nekaterih prispevkov, ki pa jih je sicer obračunaval.