Še dve žrtvi smejalnega plina

Strokovno mnenje je pokazalo, da sta zaradi napake v napeljavi umrla tudi 63-letna in 78-letni pacient.

Objavljeno
07. december 2016 17.00
Jure Predanič, Ma. F., STA
Jure Predanič, Ma. F., STA

Nova Gorica – Med preiskavo smrti bolnika v novem urgentnem centru Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica v Šempetru pri Gorici se je izkazalo, da sta najverjetneje med postopki reanimacije zaradi dovajanja dušikovega oksidula namesto kisika v bolnišnici umrla še dva pacienta.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica so v zvezi s preiskavo smrti bolnika v novem urgentnem centru Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica že pred časom ovadili sedem oseb zaradi storitve osmih kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti, ponarejanja listin in povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti, zaradi katere je umrla ena oseba.

A, kot so pojasnili danes, strokovno mnenje neodvisnega strokovnjaka medicinske stroke Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki so ga prejeli, kaže, da sta zaradi napačne napeljave umrla še dva pacienta. »Strokovnjak je po pregledu zasežene zdravstvene dokumentacije podal strokovno mnenje o obstoju visoke verjetnosti, da je med postopki reanimacije zaradi dovajanja dušikovega oksidula namesto kisika prišlo do smrti še pri dveh pacientih oživljanih v tistem obdobju, in sicer pri 63-letni ženski in 78-letnemu moškemu,« so sporočili. Dodali so, da bo za preostale štiri paciente glede ugotavljanja okoliščin (dva pacienta sta umrla med postopkom reanimacije, dva pa sta bila živa iz reanimacije prepeljana v nadaljnjo oskrbo), potrebno počakati na izvedensko mnenje ustreznih medicinskih strokovnjakov v samem kazenskem postopku. Strokovno mnenje potrjuje, da so bili vsi medicinski postopki ustrezni in v tej fazi zdravstvenemu osebju ne gre očitati nobene odgovornosti.

Predsednica sveta šempetrske bolnišnice šokirana

V šempetrski bolnišnici se bodo na ugotovitve kriminalistov najverjetneje odzvali jutri. Je pa predsednica sveta bolnišnice Anita Manfreda za Slovensko tiskovno agencijo dejala, da je šokirana zaradi ugotovitev. Na ministrstvu za zdravje z ugotovitvami kriminalistov še niso seznanjeni.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se zavzema, da vsak neljubi dogodek doživi epilog. »Samo tako lahko krepimo zaupanje državljanov. Zato je zdaj na potezi sodišče,« so sporočili z ministrstva za zdravje in dodali, da dogodek v šempetrski bolnišnici še enkrat obžaluje.

Kot so še dodali na ministrstvu, kriminalistična preiskava še poteka, je pa policija podala kazensko ovadbo za sedem oseb, med katerimi ni medicinskega osebja in ne zaposlenih na ministrstvu za zdravje.