Še eno leto časa imajo, da ga obsodijo, prihodnje leto bo zadeva zastarala

Damirju Pešiću devet let po dogodku znova sodijo zaradi goljufije in ponarejanja listin.

Objavljeno
08. avgust 2014 15.22
Nada Černič Cvetanovski, kronika
Nada Černič Cvetanovski, kronika
Krško – Višje sodišče je razveljavilo sodbo, po kateri je bil Damir Pešić septembra lani obsojen na eno leto in enajst mesecev zapora. Zdaj mu bodo sodili skupaj z Andrejem Merslavičem, ki je na begu, za njim pa je razpisana mednarodna tiralica in odrejen pripor. Prihodnje leto bo zadeva zastarala.

Predlog zagovornika, naj se postopek zoper Merslaviča in Pešića ponovno združi, je tožilec Bogdan Matjašič ocenil za zavlačevanje postopka, saj je Merslavič nedosegljiv, zadeva pa bo prihodnje leto zastarala.

Vendar je sodnik Gojmir Pešec razmišljal enako kot obramba, saj naj bi se isti ponarejeni žig SKB banke in podpisi na listinah, ki se očitajo Pešiću, pojavljali tudi v listinah, ki se očitajo Merslaviču. Damirju Pešiću očitajo goljufijo, štiri kazniva dejanja ponarejanja listin in eno ponarejanje poslovnih listin.

Z lažnimi papirji po kredit

Pred natanko devetimi leti naj bi Pešić prikorakal v prostore NLB v Krškem in se dogovoril za kredit v višini dobrih 12.000 evrov. Pri tem je predložil lažne listine, da je zaposlen v družbi Bratex, podatke o lažni višini plače oziroma o prilivih na računu pri SKB banki, ki pa ga sploh ni imel. Dokumenti, ki jih je predložil, so bili ponarejeni in opremljeni z lažnim žigom SKB, tako pa je preslepil banko, da mu je odobrila kredit, ki ga nikoli ni vrnil.

Kot odgovorna oseba družbe Bratex pa je za tri osebe izdal lažna potrdila o zaposlitvi in višini plače ter potrdila za izplačilno prepoved, češ da bo Bratex del plače zaposlenih kot obroke za njihove kredite nakazoval NLB banki, čeprav ti sploh niso bili zaposleni v Bratexu.

Pešić trdi, da je sporne listine podpisoval Merslavič, eden od domnevnih Bratexovih delavcev pa je na sodišču razgrnil svojo plat zgodbe. Povedal je, da je iskal službo in se v Intermarketu v Brežicah dobil z Damirjem, ki mu je obljubil službo; izdeloval naj bi kovinske ograje. Podpisal je neke papirje, nato sta šla na banko, kjer je spet nekaj podpisal, ne vedoč, da podpisuje papirje za kredit, denar pa naj bi vzel Damir, za katerega je »delavec« mislil, da se piše Pešec.

Cela četa obtoženih

Zaradi goljufij in ponarejanja listin se je v kazenskem postopku znašlo osemindvajset ljudi, ki naj bi NLB oškodovali za več kot sto tisoč evrov. Zaradi dolgotrajne preiskave je bila ovadba vložena šele tri leta po dogodku, sodišče pa je iz glavnega postopka izločilo posamezne obtožence, ki so jim sodili ločeno in so na prvi stopnji zadeve večinoma že končane.

Glavni akter Andrej Merslavič, zaradi katerega naj bi imel Pešić, kot trdi, kup težav, saj nanj pritiskajo njegovi upniki, naj bi bil do leta 2003 lastnik podjetja Bratex. Nato naj bi mu Pešić posodil 30.000 evrov, da bi zavaroval svoje posojilo, pa naj bi se vpisal kot solastnik in direktor družbe Bratex.

Ko bodo Merslaviča, ki je imel po Pešićevih besedah na banki dobre zveze, prijeli, se bo sojenje nadaljevalo.