Sedmerica trgovsko podjetje oškodovala za 162 milijonov

Sedmerica je prav tako utemeljeno osumljena oškodovanja državnega proračuna za šest milijonov evrov.

Objavljeno
07. avgust 2012 11.53
Posodobljeno
07. avgust 2012 11.53
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je na specializirano državno tožilstvo podal kazensko ovadbo zoper sedem oseb zaradi domnevnega oškodovanja gorenjskega trgovskega podjetja za okoli 162 milijonov evrov. Po besedah pomočnika direktorja NPU Roberta Črepinka so sedmerico ovadili zaradi utemeljenega suma zlorabe položaja in davčne zatajitve.

Preiskavo so kriminalisti NPU končali pretekli mesec. Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril Črepinko, je bila preiskava dolgotrajna in obsežna. Po podatkih, ki so jih pridobili med preiskavo, naj bi osumljenci s storitvijo kaznivega dejanja zlorabe položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti zagotovili kreditiranje družbe tako, da jo je kreditirala druga družba. S fiktivnimi posli naj bi to početje prikrili, pri tem pa povzročili škodo v višini 162 milijonov evrov.

Sedmerica je po Črepinkovih besedah prav tako utemeljeno osumljena oškodovanja državnega proračuna za šest milijonov evrov. Z domnevno preslepitvijo davčnega organa naj bi nezakonito izkazali za 1,8 milijona evrov prenizke obveznosti davka na dodano vrednost. Prav tako naj bi se izognili plačilu davka od dohodka pravnih oseb v višini 4,2 milijona evrov.

Posebna revizija Merkurjevega poslovanja od 1. januarja 2007 do 30. junija 2010, ki je bila opravljena v lanskem letu, je sicer pokazala tri sklope sumljivih poslov. Prvi je sum oškodovanja premoženja Merkurja in njegovih hčerinskih družb, drugi je sum zlorabe pooblastil, tretji pa sum prevarantskega računovodskega poročanja. Skupaj naj bi povzročena škoda presegala 200 milijonov evrov.

NPU je s preiskavo domnevne gospodarske kriminalitete v Merkurju začel jeseni 2010, dva meseca kasneje pa so izvedli tudi obsežno akcijo, v kateri so opravili 28 hišnih preiskav in zadržali nekdanjega predsednika uprave Bineta Kordeža ter njegove tesne sodelavce.

Aprila lani so kriminalisti podali kazenske ovadbe zoper deset fizičnih ter osem pravnih oseb zaradi suma storitve osmih kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja, dajanje nedovoljenega sprejemanja oz. dajanja daril ter pranja dejanja.

Na Generalni policijski upravi so za STA sicer maja pojasnili, da so kriminalisti lansko poletje dopolnili kazenske ovadbe. Dodali so, da še vedno preiskujejo več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, zlorabe položaja ali pravic ter davčne zatajitve.

Zoper Kordeža in njegove nekdanje sodelavce na ljubljanskem okrožnem sodišču sicer že poteka sojenje zaradi suma oškodovanja družbe s prodajo trgovskega centra Primskovo.