Šef Pohorske vzpenjače ni odgovoren za nesrečo

Tožilstvo je umaknilo obtožni predlog zoper Srečka Jesenška.

Objavljeno
06. januar 2014 18.04
Srečko Jesenšek na zatožni klopi, 3.9.2013, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin; Maribor
Robert Galun, Miha Rubin; Maribor

Maribor – Tožilstvo je umaknilo obtožni predlog zoper šefa Pohorske vzpenjače Srečka Jesenška zaradi padca osmega stebra vzpenjače, saj vzdrževalna dela niso spadala v njegove delovne obveznosti. Je pa pred kratkim od kriminalistov prejelo novo ovadbo, povezano z vzpenjačo, med drugim tudi proti Jesenšku in bivšemu županu Kanglerju.

Višja državna tožilka Januša Kušar Rotman je 50-letnemu Jesenšku naprtila kaznivo dejanje ogrožanja posebnih vrst javnega prometa, za kar sta mu grozili do dve leti zapora. A se je med sojenjem zaradi padca stebra vzpenjače izkazalo, da Jesenškove obveznosti v pogodbi o zaposlitvi iz leta 2000 niso bile kaj prida dorečene, pravzaprav ta ne določa nobenih obveznosti, je bilo razbrati iz besed okrajne sodnice Sonje Krajnc.

Sodišče je zato zaslišalo takratnega Jesenškovega šefa Draga Rataja, ki je povedal to, kar je Jesenšek ves čas trdil: za tehnično plat je bil odgovoren tedanji tehnični vodja Pohorske vzpenjače Robertino Ribič. Ta je sicer krivdo že pred časom priznal in si prislužil osem mesecev pogojne zaporne kazni s preskusno dobo enega leta. »Jaz sem povedal, kaj je treba narediti,« je bil na sojenju, kjer se je iz obdolženca prelevil v pričo, jasen Ribič. Zatrdil je, da mu Jesenšek nikoli ni zavrnil načrta vzdrževalnih del.

V povezavi s Pohorsko vzpenjačo ovadenih osem ljudi

Sojenje Jesenšku na mariborskem okrajnem sodišču se je tako včeraj končalo z zavrnilo sodbo, medtem pa je vodja okrožnega tožilstva v Mariboru Drago Šketa potrdil, da so v povezavi s Pohorsko vzpenjačo od kriminalistov prejeli novo ovadbo zoper osem ljudi; pet jih je ovadenih zaradi podelitve koncesije za novo Pohorsko vzpenjačo, trije pa v povezavi z investicijskim vzdrževanjem stare gondolske žičnice.

Kriminalisti sumijo, da so ovadeni zagrešili kazniva dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, poslovne goljufije ter ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Po neuradnih informacijah so ovadeni tudi nekdanji župan Kangler, takratna direktorica mestne uprave Milica Simonič Steiner in bivši podžupan Andrej Verlič ter tedanji direktor Športnega centra (ŠC) Pohorje Rataj in Jesenšek.

Koncesijo za gradnjo Pohorske vzpenjače in upravljanje z njo je Mestna občina Maribor dodelila ŠC Pohorje v letu 2009. »Očitajo mi, da sem jo eno leto prehitro naredil, ker ni bila v programu tisto leto,« se je na ovadbo, povezano z gradnjo nove vzpenjače, odzval Franc Kangler. Kot pravi, mu policija očita, da ni delal po zakonu o javnih financah, marveč po zakonu o žičniških napravah in prevozu oseb. A ob tem poudarja, da so enako napravili tedanji predsednik vlade Borut Pahor, župana Ruš in Zreč ter ostali župani. »Jaz imam ovadbo, mene preganjajo, drugih pa ne. Zato ker sem rešil 500 delovnih mest, ker sem rešil zimsko turistično sezono, ker sem rešil Zlato lisico vsako leto,« je jezen Kangler.

Po izgradnji nove gondolske žičnice je, kot je znano, ŠC Pohorje v letu 2011 zabredel v rdeče številke; insolventno podjetje je od lani v postopku prisilne poravnave, v katerem je upravitelj Blaž Poljanšek upnikom priznal za skupno 72,1 milijona evrov terjatev. Večino tega zneska ŠC Pohorje dolguje Novi KBM in NLB, prav banki upnici pa sta nedavno s konverzijo dela terjatev prevzeli lastništvo žičničarsko-turističnega podjetja.

S tožilstva so včeraj še sporočili, da so prejeli tudi naznanilo NLB zoper eno izmed odgovornih oseb ŠC Pohorje zaradi suma storitve kaznivega dejanja poslovne goljufije. To naznanilo so odstopili v preveritev kriminalistom.