Šefu Stavbarja naprtili poslovno goljufijo

Miroslav Temnik menda ni vedel, da je njegovo podjetje naročilo za 60 tisočakov železa

Objavljeno
15. junij 2015 19.00
jpo_Miroskav Temnik, Stavbar gradnje MB
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor - Za poldrugo leto bi tožilec Simon Grahornik za rešetke poslal nekdanjega šefa in lastnika družbe Stavbar gradnje Miroslava Temnika, ki mu je naprtil poslovno goljufijo, ker ni poravnal računa za 60.000 evrov. A Temnik je ponudbo zavrnil in krivde ni priznal

Temnikov zagovornik, odvetnik Velimir Cugmas, je prepričan, da se bo tudi ta zgodba razpletla kot vse prejšnje, z oprostilno sodbo. Obtoženemu namreč ni možno očitati naklepa, je prepričan Cugmas, saj je podjetje v času sklenitve pogodbe poslovalo dobro, poleg tega pa materiala pri podjetju Februs sploh ni naročil Temnik, marveč vodja gradbišča Josip Horvatek.

Zgodba sega v konec leta 2010, ko je Velt-Stavbar v Rožni dolini v Ljubljani gradil stanovanjski objekt. Investitor je bila Stanovanjska investicijska družba, ki je imela zagotovilo NLB, da bo investicija poplačana. Po Cugmasovih besedah se je dobavitelj železa sam ponudil Stavbarjevi hčerinski družbi Velt-Stavbar, saj je šlo za družbo, ki je redno poravnavala obveznosti. Oškodovanec, ki z obrestmi vred terja 77.527 evrov, je tudi sam predlagal, da plačilo za dobavljen material v plačilo zapade v devetdesetih dneh, torej šele marca 2011, trdi Cugmas. A takrat se je Velt-Stavbar že znašel v težavah in posledično zaradi likvidnostnih težav zdrsnil v stečaj.

Cugmas je za pričo na sojenju, ki se bo začelo septembra, predlagal Josipa Horvateka, ki bo potrdil, da je bila družbe Februs tista, ki je navezala stik z Velt-Stavbarjem in ga prepričala v sklenitev pogodbe. Temnik takrat za to sploh ni vedel, saj se s tako nizkimi zneski ni ukvarjal, pravi Cugmas, za posel je izvedel šele, ko so ga iz Februsa poklicali, zakaj zamuja s plačilom: »Za to kaznivo dejanje mora obstajati naklep. Moreš vedeti, da ne boš mogel plačati, ko sklepaš pogodbo.«

Na prostoru za priče želi Cugmas videti tudi vodjo Stavbarjeve računovodske službe Suzano Kolar Senožetnik. Ta bo potrdila, da je pripravila asignacijsko pogodbo, s katero bi Velt-Stavbar poplačal dolg do Februsa tako, da bi mu odstopil del stanovanja v novogradnji v Rožni dolini. Vendar je Februs podpis odklonil, ker je imel že preveč stanovanj. »Želel je denar, tega pa ni bilo več,« pravi Cugmas.

Kolar Senožetnikova bo tudi povedala, pravi Cugmas, da so vse posle, ki jih je sklenil Velt-Stavbar, predhodno analizirali in napravili kalkulacije ter jih, potem ko so poplačali podizvajalce in dobavitelje, zaključili z dobičkom. A za Miroslava Temnika, ki sicer prejema 1400 pokojnine, se propad Stavbarja kljub temu ni dobro končal. Ker je za vse obveznosti družbe jamčil z osebnim premoženjem, se je znašel v osebnem stečaju in je zdaj brez premoženja.