»Šel je na špancir, pa so ga prijeli policaji«

Prepovedane droge: Oliver Kovačič ter ata Anton in sin Viktor Kosec naj bi na Vinjem vrhu gojili konopljo.

Objavljeno
04. januar 2015 17.52
Nada Černič Cvetanovski
Nada Černič Cvetanovski
Krško – Čeprav bi bilo logično, da na Vinjem vrtu raste vinska trta, pa je trojica obtožena, da je imela v vinorodnem območju opravka z gojenjem konoplje. Obtoženi o tem ne vedo nič.

»Ne se zafrkavat, sem rekla policistom, ki so prišli k nam in rekli, da so sina Viktorja dobili v hosti s travo,« je dogajanje izpred dveh let na sodišču podoživljala Lidija Kosec. Tisti dan so Koščevi trgali v vinogradu na Vinjem vrhu, kjer imajo vikend. Mama oziroma žena obtožencev se je na sodišču natanko spominjala dogodka, čeprav sta od takrat minili že dve leti.

Povedala je, da so med sedmo in osmo uro zjutraj prišli v vinograd trgat, nato so prešali, ona je kuhala, okrog enih so imeli kosilo. Bila je prepričana, da sin Viktor preša v kleti, v preiskavi je sicer rekla, da sin zabija kole v vinogradu. Šele policisti, ki so prišli v hišo, so povedali, da so ga našli v bližnjem gozdu, kjer je bil nasad z 29 sadikami konoplje. Kot je povedala mati, ona o nasadu ni imela pojma in tudi Viktor ji je kasneje povedal, da je »šel malo na špancir, pa so ga prijeli policaji«.

Soobtoženi ata Anton Kosec na obravnavo na krškem sodišču ni prišel, ker je bil v uklonilnem zaporu, je pa prišel Oliver Kovačič, ki pa se s tovrstnimi zadevami ne ukvarja. Vsaj tako je povedal na sodišču in dodal, da Koscev sploh ne pozna. Tistega dne, ko naj bi policija odkrila konopljin nasad, je bil Oliver, oče štirih otrok, ki prejema slabih štiristo evrov socialne pomoči, doma. »Razdiral sem star avto, saj zbiram stare avtomobilske školjke,« je pojasnil. Tudi njegova žena je zatrdila, da se njen mož ne druži s Kosci in po njenem vedenju se od junija do septembra pred dvema letoma ni nikoli zadrževal na Vinjem vrhu. Če bi se, bi ji to povedal, sicer pa je ona večkrat potovala z njim, saj se je ukvarjal tudi z vleko vozil.

Sporni pasat, o katerem govori obtožnica in naj bi bil last Kovačičeve žene, naj bi bil kritičnega dne doma. Sicer pa je Oliver Kovačič v tistem obdobju imel kombinirano vozilo in avto za vleko vozil, žena pa pasata, a so ga vsi drugi vozili več kot ona. Predvsem njegovi bratje, saj je bil avto parkiran pred garažo, v njem so bili ključi in ga je katerikoli od štirih bratov vzel, kadar ga je potreboval, je pojasnil obtoženi.

Naslednjič bodo zaslišali policista, ki naj bi ustavljal in kontroliral voznika pasata, v njem pa naj bi bili soobtoženi. Policist naj bi pojasnil, ali je vozniku izrekel kakšne sankcije zaradi prekrška in ali so ga nemara pridržali. Kovačič trdi, da tistega dne ni vozil pasata in tudi na policijo je strumno prikorakal sam, in sicer potem, ko so ga prijazno povabili.