Senat zavrnil Jankovićevo pritožbo v zadevi Niš

Sodišče je zavrnilo ugovor ljubljanskega župana Zorana Jankovića na obtožnico, ki je bila vložena zaradi poslov Mercatorja v Nišu.

Objavljeno
01. september 2014 12.57
Zoran Janković
Mi. K., kronika, STA
Mi. K., kronika, STA

Ljubljana − Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je zavrnil ugovor ljubljanskega župana Zorana Jankovića in soobtoženih na obtožnico, ki je bila vložena zaradi poslov Mercatorja v Nišu. Senat je ugovore zavrnil kot neutemeljene, so za STA pojasnili na tožilstvu. Z zavrnitvijo je obtožnica postala pravnomočna, obtoženi pa bodo morali sesti na zatožno klop.

Jankovićev zagovornik Aleksander Čeferin je prepričan, da pred nekaj leti takšna obtožnica sploh ne bi mogla priti na sodišče, sedaj pa je do tega po njegovem mnenju prišlo tudi zaradi medijske odmevnosti zadeve. Dodal je, da obtožnica, ki je postala pravnomočna, ne vsebuje nikakršnega dokaza, ki bi dokazovala Jankovićevo krivdo, saj ta domnevno sporne pogodbe, ki je predmet obtožnice, sploh ni podpisal.

Okrožno tožilstvo v Ljubljani je obtožnico proti ljubljanskemu županu vložilo zaradi poslov Mercatorja v Nišu iz leta 2005, ko je Janković vodil Mercator. Očitajo mu zlorabo položaja, ljubljanski župan pa se bo moral zaradi domnevno spornih poslov zagovarjati na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Obtožnica je bila, kot je v začetku aprila dejal Janković, vložena še proti njegovima nekdanjima sodelavcema Mitji Marinšku in Stanislavu Brodnjaku ter ustanovitelju ljubljanskega nepremičninskega podjetja BSD Borisu Milevoju.

Okrožno sodišče v Ljubljani je preiskavo proti ljubljanskemu županu in soobdolžencem začelo zaradi suma zlorabe položaja v Mercatorju v obdobju, ko je Mercator v Nišu kupoval zemljišče za trgovski center.

Poleg Jankovića je sodišče preiskovalo tudi Marinška in Brodnjaka ter tudi ustanovitelja ljubljanskega nepremičninskega podjetja BSD Borisa Milevoja. Preiskava je bila končana 27. septembra lani, sodišče pa je spis poslalo na ljubljansko okrožno tožilstvo, ki se je odločilo, da vloži obtožbe.

Ovadba proti vsem omenjenim naj bi sicer temeljila na reviziji, ki jo je v Mercatorju leta 2006 opravila revizijska hiša Deloitte in se je nanašala na poslovanje Mercatorja v obdobju, ko ga je še vodil Janković. Obtoženi naj bi prek prijateljskih podjetij pri nakupu zemljišča pridobili protipravno premoženjsko korist v višini 100.000 evrov.

V obdobju, ko je Janković prvič kandidiral za ljubljanskega župana, so revizorji opozorili, da je ciprsko podjetje Fakim, ki ga je zastopal Milevoj, porabilo 20.000 evrov za stroške ter še 80.000 evrov za pridobitev gradbenega dovoljenja. Janković je takrat zatrdil, da Mercator še ni začel graditi in da s posli ciprskega podjetja ni seznanjen, češ da ima Mercator za milijardo evrov investicij.

Janković je sicer doslej že večkrat zatrdil, da pri omenjenem nakupu ni šlo za sporne posle niti ni bilo zlorabe položaja ali kaznivega dejanja. Kot je pojasnil, se sam ni dogovarjal za sklenitev pogodbe za nakup omenjenega zemljišča, prav tako pa je ni podpisal.