Senegalec bo ostal v zaporu do sredine poletja

Mor Sow po rasističnih opazkah z nožem za rezanje pomaranč zabodel Aljaža Žarna.

Objavljeno
04. januar 2016 19.56
Robert Galun
Robert Galun
Maribor – Še približno sedem mesecev bo senegalski državljan Mor Sow, ki je februarja lani z nožem za rezanje pomaranč zabodel Aljaža Žarna, preživel za rešetkami. Višje sodišče je namreč potrdilo leto in pol dolgo zaporno kazen, kar pomeni, da bo na prostosti najpozneje v začetku avgusta.

Okrožno sodišče je bilo pri odmeri kazni precej milostno, poskus uboja, ki ga je Sowu naprtilo tožilstvo, je zaradi olajševalnih okoliščin spremenilo v poskus uboja na mah in mu namesto šest let in pol zapora, kolikor je predlagalo tožilstvo, izreklo za pet let nižjo kazen. Sodnica Danila Dobčnik Šošterič je junija lani ob izreku sodbe poudarila, da je bil neljubi dogodek plod razdraženosti.

O rasističnih žaljivkah dve priči

»Bullshit, you nigger,« je bil po sodničinih besedah Žarnov stavek, ki je Sowa tako razdražil, da je visokoraslega Mariborčana nekaj minut pred polnočjo pred lokalom Nova avenija na Kardeljevi cesti v Mariboru zabodel v vrat. »Brez razloga se dejanje ni zgodilo, nekaj je bilo, zaradi česar je padel v afekt,« je dejala sodnica. Da so bile žaljivke izrečene, je sodni senat sklepal na podlagi izpovedb dveh prič.

Sodišče je tudi verjelo pričam, da je Sow miren in neagresiven človek, vendar mimo dejstva, da je Žarna zabodel v vrat, zaradi česar je ta trpel hude bolečine, ni moglo. Kirurg Gorazd Košir je pojasnil, da je Žarnu, ki ni bil v smrtni nevarnosti, zadal od deset do dvanajst centimetrov globoko rano, ki je bila vsaj tri, štiri dni po napadu zelo boleča.

»Ne strinjam se, da se me obsodi, ker od vsega začetka nisem slišal realnega stanja. Vse je laž. Bil sem sam, kako bi lahko sprovociral dve osebi, močnejši od mene? Ta obraz ni agresiven, ta človek ni kriminalec ter ne prodaja in ne uživa drog. Nikoli se nisem tepel, nisem bil vzgojen v takem duhu,« je pred izrekom sodbe poudaril 37-letni Sow.

Senegalec, ki si je v Mariboru ustvaril družino in živi v bližini lokala Nova avenija, kjer je bil reden gost, je bil tistega večera opit. Po oceni psihiatra Andreja Pišca je bila njegova sposobnost razumeti pomen dejanja bistveno zmanjšana, v krvi je imel namreč 2,1 promila alkohola, saj je tistega dne spil pol litra vina in šest piv.

Sowova zunajzakonska partnerica Vesna Perović je na sodišču povedala, da je njen partner vse težje prenašal zbadljivke in neprimerne pripombe okolice. »Zaradi rasističnih žaljivk je bil bolj v stiski kot nasilen,« je dejala.

Tistega večera sta zvečer skupaj odšla na policijo, kajti policisti so ga poklicali na razgovor zaradi pretepa dva tedna prej. Dogovorili so se, da se bo oglasil naslednji dan in opravil prepoznavo oseb, ki so ga napadle, je pojasnila Perovićeva. Zatem je odšel v Novo avenijo na pijačo, saj se je tam po njenih besedah počutil sprejetega. Da z Majkijem, kot so klicali Sowa, ni bilo težav, le stike je rad navezoval, je potrdila najemnica lokala Vesna Mujaković.

Spor med Senegalcem in Mariborčanom je označila za petelinčkanje: »Majki je oškodovanca prijel za roko in ga potegnil ven. Zaklicala sem: Majki, ne!« Žarn je po njenih besedah dejal: »Kaj bi ta sploh rad od mene?«, potem je že švignila Sowova pest. Žarnu so v lokalu pomagali, ona pa je Sowa zunaj mirila. »I will kill him (Ubil ga bom),« ji je rekel, češ da ga je Žarn poniževal.

Nasprotni zgodbi

Zgodbi Sowa in Žarna sta povsem nasprotni. »Zabodel me je brezzveze,« je dejal Žarn. S prijateljem je šel na pijačo, in ko se je vračal v lokal, saj je zunaj pokadil cigareto, ga je Sow poklical, naj pride k njemu. Obrnil se je in začutil udarec. Zatrdil je, da se s Sowom ni sprl, videl ga je prvič in ne ve, zakaj ga je ta sploh napadel. »Ste ga žalili s kakšno opico ali kaj podobnega?« je zanimalo tožilca Simona Grahornika. »Ne,« je bil kratek Žarn.

Sow je namreč trdil prav to, in sicer, da mu je večji od obeh neznancev rekel: »Ti, opica, kaj delaš tukaj?« Hitro so se sporekli in Sow je povedal, da je naprej prejel udarec od manjšega moškega, medtem ko ga je večji zgrabil za vrat. Zato je stopil do točilnega pulta in vzel nož, ker se je bal, da mu bosta kaj naredila, ko bo šel domov.

Prerivanje se je nadaljevalo, Sow pa menda sploh ni vedel, da je Žarna poškodoval, čeprav je sodeč po izvedenskem mnenju za takšno rano potrebna velika sila od zgoraj.