Šest pridržanih zaradi goljufij, pranja denarja, zlorabe položaja

Kriminaliste zanimajo poroštva iz časa Alojzija Kramljaka in izčrpavanje KPL, pojasnjuje stečajni upravitelj CPL Veljko Jan.

Objavljeno
08. januar 2014 09.39
Posodobljeno
08. januar 2014 09.39
Ba. P., Delo.si; N. G., gospodarstvo, Je. G., Delo.si
Ba. P., Delo.si; N. G., gospodarstvo, Je. G., Delo.si
Ljubljana - Nacionalni preiskovalni urad danes izvaja aktivnosti preiskovanja kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Na območju ljubljanske, koprske in kranjske policijske uprave na podlagi sodnih odredb kriminalisti opravljajo 27 hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb, kjer iščejo poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

»Današnje aktivnosti so usmerjene v preiskovanje kaznivih dejanj v škodo dveh gospodarskih družb iz Ljubljane. Preiskavi, ki jo usmerjata Specializirano državno tožilstvo RS in Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, potekata v smeri utemeljitve sumov storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, pranja denarja in goljufije,« so sporočili s policije.

Po neuradnih informacijah, ki jih navajajo spletne Finance, kriminalisti preiskujejo oškodovanje podjetij CPL in hčerinske družbe KPL. Kriminalisti pa so danes obiskali tudi sedež podjetja TAČ, Tovarne asfalta Črnuče.

Stečajni upravitelj CPL Veljko Jan je za Delo povedal, da kriminaliste zanimajo poroštva iz časa Alojzija Kramljaka in izčrpavanje KPL.

Za vsa obravnavana kazniva dejanja je zagrožena kazen zapora do osmih let.

Preiskovalci so na podlagi pooblastil za čas trajanja preiskave šest osumljencev pridržali. Po neuradnih informacijah spletnih Financ naj bi bili med pridržanimi nekdanji večinski lastnik CPL Ranko Mimović, zadnji direktor podjetja Stanko Petrič in Alojzij Kramljak, eden od družbenikov podjetja CPL Naložbe.

Pri izvedbi operativnih aktivnosti sodeluje 96 kriminalistov iz Nacionalnega preiskovalnega urada, Sektorjev kriminalistične policije iz Policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Maribor, Celje, Novo mesto, Nova Gorica in Koper, pomoč nudijo tudi uniformirani policisti PU Ljubljana.

TAČ, CPL in KPL oškodovane za več milijonov evrov

Prve ocene kriminalistov kažejo, da so bile omenjene družbe oškodovane za več milijonov evrov. »Prva oškodovana družba je v stečaju in ima 100-odstotni lastniški delež v drugi oškodovani družbi, prav tako pa ima 75-odsotni lastniški del še v eni izmed preiskovanih družb,« je pojasnil direktor NPU Darko Majhenič.

Kriminalisti preiskujejo dva sklopa kaznivih dejanj oškodovanja družb. Kot je pojasnil Majhenič, v prvem sklopu preiskujejo sume oškodovanja v višini treh milijonov evrov, v drugem sklopu pa prve ocene kažejo na šest do sedem milijonov evrov škode.

»Osumljeni je pri vodenju med letoma 2009 in 2011 sklenil za družbo več škodljivih pogodb. Kot porok je nastopal trem gospodarskim družbam iz Ljubljane. Višina sklenjenih pogodb znaša okrog 10 milijonov evrov,« je dejal Majhenič. Družba, ki jo je vodil osumljeni direktor, poslovno in kapitalsko po njegovih besedah sicer ni povezana z družbami, ki so najemala posojila in lizinge.

Osumljeni direktor, kot je dejal Majhenič, ni ravnal kot dober gospodar družbe, ki jo je vodil, in jo je oškodoval za približno tri milijone evrov.

V eni od preiskovanih zadev je osumljenii direktor z družbo iz Ljubljane sklenil pogodbo o izvedbi strokovnih storitev v višini 330.000 evrov. »Ugotovili smo, da družba teh storitev ni opravila, kljub temu pa jo je direktor plačal,« je dejal Majhenič.