Sestro ubil s kuhinjskim nožem in zato dobil osem let in pol

Alfonz Kroflič je sestro Mileno večkrat zabodel v prsni koš, obraz in vrat ter nož obračal v njenih ranah.

Objavljeno
27. marec 2014 19.11
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje

Celje – Sodnica Ingrid Lešnik je včeraj Alfonza Krofliča, ki je konec lanskega leta umoril svojo sestro Mileno Kroflič, obsodila na osem let in pol zapora. Kroflič je priznal krivdo in izjavil, da mu je žal, kolikor ima las na glavi. Uboj najbolj obžaluje zaradi njenega bolnega sina, ki je ostal prepuščen samemu sebi.

Ingrid Lešnik je spoznala Alfonza Krofliča za krivega, ker je v stanju zmanjšane prištevnosti vzel življenje svoji sestri. Kroflič je novembra lani v svojem stanovanju na Malgajevi ulici v Celju s kuhinjskim nožem dolžine deset centimetrov večkrat zabodel sestro v prsni koš, obraz in vrat, rezilo pa je v ranah premikal, kar dokazujejo cikcak rane, tako da ji je povzročil še hujše poškodbe. Njegova sestra je izkrvavela in umrla na kraju tragičnega dogodka.

Za eno najhujših kaznivih dejanj je zagrožena kazen od pet do 15 let zapora, sodnica pa je upoštevala, da je obtoženec krivdo priznal, kar je skrajšalo proces. Krofliču je tudi verjela, da uboj iskreno obžaluje in da je pripravljen resno razmisliti, da bi se vključil v program o odvajanju od alkohola. V njegov prid govori dejstvo, da je nekaznovan in da je zakrivil uboj v stanju zmanjšane prištevnosti.

V obrazložitvi je še pojasnila, da sta za prepir vedno potrebna dva, tako da ni upoštevala kot olajševalno okoliščino tega, da je sestra prišla za njim v sobo, kamor se je umaknil, in nadaljevala prepir. Kot olajševalno okoliščino prav tako ni upoštevala, da je skrbel za sestrinega bolnega sina, ker mu je z ubojem vzel mater. Glede alkohola je še poudarila, da obtoženci ne morejo kar nenadzorovano piti in se izgovarjati, da niso vedeli, kaj počnejo. Čeprav Kroflič že več mesecev ne pije in zaradi tega nima zdravstvenih težav, je sodnica menila, da gre za prisilno abstinenco, tako da si ne upa tvegati, da bi mu odpravila pripor, ker bi lahko v konfliktni situaciji znova postal agresiven.

Kroflič prostovoljno priznal krivdo

Sodba je bila izrečena včeraj po zaslugi Krofliča, ki je prostovoljno priznal krivdo, čeprav se je zavedal, da priznanja ne more preklicati. Zanj se je odločil tudi zato, ker si je želel, da se proces čim prej konča in da odsluži kazen, da bo lahko znova skrbel za svojega bolnega nečaka. Zaveda se, da ne more spremeniti, kar je storil, uboj pa najbolj obžaluje prav zaradi sestrinega sina. Kroflič je še pojasnil – glede na to, da sta preiskavi krvi in urina pokazali, da je bil v času kaznivega dejanja močno pijan –, da ni pil, ker bi bil zasvojen z alkoholom, temveč zaradi žeje, ki je bila posledica težkega dela, čeprav je res, da je pil tudi z družbo.

Njegov zagovornik Aleksander Cmok je opozoril, da iz psihiatričnega mnenja o duševnem stanju Krofliča ne izhaja le to, da ima sindrom zasvojenosti z alkoholom, ki ogroža njegovo telesno zdravje, tako da bi bila nujna abstinenca, temveč gre tudi za psihoorganske motnje.

Kroflič je tudi pojasnil, da je slabokrven in da je imel težave z jetri že pred služenjem vojaškega roka, ne le od takrat, ko je začel piti. Kljub temu bi se bil pripravljen zdraviti, če bi mu bilo po terapiji bolje.