Skesani Zoran Predin pravi, da za nasilje ni opravičila

Incident v Stožicah: Zaradi udarca 333 evrov kazni. Glasbenik se je opravičil, za policijo je zgodba končana.

Objavljeno
20. februar 2014 20.31
Napad Zorana Predina 19.februarja 2014
 Mario Belovič, Nina Krajčinović, Mitja Felc, Delo
Mario Belovič, Nina Krajčinović, Mitja Felc, Delo

Ljubljana – Neljubi dogodek po košarkarski tekmi med ljubljansko Olimpijo in kijevskim Budivelnikom je za glasbenika Zorana Predina, kot kaže, zaključen. Zaradi udarca sodnika jo bo odnesel z denarno kaznijo. Kljub temu, da se je Predin takoj opravičil, direktor Olimpije Matevž Zupančič pravi, da vsako takšno dejanje najstrožje obsojajo.

Znani glasbenik in velik privrženec košarkarskega kluba Olimpije Zoran Predin je po vnovičnem porazu in slabem sojenju izgubil živce. Po sredini tekmi je napadel portugalskega sodnika Luisa Lopesa in ga udaril po glavi, nato pa sta ga na stran odvlekla varnostnik in košarkar Olimpije Dino Murić. Predinu, ki se je na spletni strani košarkarskega kluba že opravičil sodniku Lopesu, KK Olimpiji in športnim navijačem, je policija takoj po tekmi napisala kazen za 333 evrov zaradi kršenja javnega reda in miru, ni pa še znano, koliko bo »boksarski vložek« Predina stal KK Olimpijo.

»Globoko se sramujem svojega nedopustnega dejanja po včerajšnji tekmi. Ne glede na to, da sem popolnoma izgubil nadzor nad sabo, ni nobenega opravičila za moje obnašanje. Iskreno se opravičujem vsem prizadetim, še posebej sodniku Lopesu. Upam, da ga nisem poškodoval, saj to ni bil moj namen,« v opravičilu sporoča Predin.

Velik navijač Olimpije se v prihodnje odpoveduje obisku tekem, saj, kot pravi, »očitno ne znam krotiti svojih čustev«. Ob tem obžaluje, da je s svojim obnašanjem »demonstriral slab zgled za mlajše navijaške navdušence. Želim si, da se takšno obnašanje na nobeni tekmi nikoli več ne ponovi«.

Vilfan: Predin v afektu

Za varuhe pregona je primer zaključen, saj ni znakov uradno pregonljivega kaznivega dejanja. Seveda pa lahko oškodovanec, torej sodnik, na lastno pobudo sproži tako kazenski kot pravdni (odškodninski) postopek.

Peter Vilfan, košarkar, nekdanji mestni svetnik in Predinov osebni prijatelj, je povedal, da pri njem doslej agresivnih izpadov, tudi pri skupnem igranju košarke, ni opazil. Dejal je, da sicer verjame, da je pevec reagiral v afektu, da pa gre po njegovem kljub temu za nesprejemljivo dejanje.

Vilfan je bil sicer pobudnik predloga novele zakona o policiji, s katerim bi policija pri navijaških izgredih imela dve novi pooblastili: osebam, ki bi jih zalotili pri prekrških in kaznivih dejanjih, bi lahko prepovedala udeležbo na športnih prireditvah od šestih mesecev do dveh let, tistim, ki bi med potjo na tekmovanja kršili javni red in mir, pa bi prepovedali samo potovanje na tekmovanja. Nekdanji svetnik je priznal, da so pri pripravljanju zakona imeli v mislih tiste navijače, ki so že znani po svojih izpadih, »nismo pa razmišljali o ljudeh iz prvih vrst«, a poudaril, da mora biti zakon enak za vse: »Za svoja dejanja moraš odgovarjati, tudi Zoran bo moral, vsekakor. Verjamem pa, da se živemu človeku marsikaj zgodi.«

Za komentar smo prosili tudi Janija Möderndorferja, predsednika košarkarskega kluba Olimpija, in ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Möderndorfer zaradi službenih obveznosti in zato, ker na tekmi ni bil, incidenta ne komentira, Janković pa je na bolniškem dopustu.

Štajerec za ljubljanski klub

Posnetek Predinovega izpada je seveda takoj zakrožil po spletu in družbenih omrežjih. V komentarjih so se športni navdušenci – in seveda vsi drugi – zgražali nad nešportnim obnašanjem, nekaj jih je bilo presenčenih, zakaj se Štajerec Predin »tepe« za ljubljanski klub, eden pa nas je podučil, da je to del štajerske folklore, sodnik pa je dobil »hameršus.«

Pri nas imajo policisti po novem pristojnost, da posameznikom vnaprej prepovedo udeležbo na športnih prireditvah. Maja Ciperle Adlešič z ljubljanske policijske uprave nam je pojasnila, da morajo biti za takšen ukrep izpolnjeni zakonski pogoji. Zakon o nalogah in pooblastilih policije namreč določa, da mora biti za izrek ukrepa prepovedi udeležbe na športnih prireditvah izpolnjen pogoj nadaljevanja nasilnega dejanja, kršitelj pa mora biti že predkaznovan.