Škoberne na mariborskem sodišču danes dvakrat na zatožni klopi

Janez Škoberne se bo v dveh ločenih postopkih zagovarjal zaradi poslovne goljufije in poskusa oškodovanja upnikov.

Objavljeno
18. marec 2014 16.28
Ba. P., Delo.si; STA
Ba. P., Delo.si; STA

Maribor - Nekdanji direktor in lastnik propadlega Cestnega podjetja Maribor (CPM) Janez Škoberne je danes moral sesti na zatožno klop mariborskega okrožnega sodišča, kjer se bo v dveh ločenih postopkih zagovarjal zaradi poslovne goljufije in poskusa oškodovanja upnikov. Na današnjih predobravnavnih narokih je Škoberne zavrnil ponudbi za priznanje krivde.

V zameno za priznanje osem mesecev zapora

Tožilec Darko Simonič je zaradi obtožbe, da je Škoberne kot nekdanji prvi mož propadlega mariborskega gradbinca za nekaj več kot 15.000 evrov ogoljufal podjetje Avto Šerbinek, s tem ko družba ni poravnavala obveznosti za nudenje servisnih uslug, v zameno za priznanje obdolženemu ponudil osemmesečno pogojno zaporno kazen za dve leti poskusne dobe in poplačilo oškodovanca.

Škoberne je ponudbo tožilstva zavrnil, njegov zagovornik iz odvetniške pisarne Stojana Zdolška pa je nato predlagal vrsto prič iz CPM, ki bi lahko potrdile, da Škoberne ni vedel za vsak račun, poleg tega pa, da je bilo Avto Šerbineku ponujeno asignacijsko poplačilo v teh obrokih, s katerim pa tam niso soglašali.

V drugem primeru pa Škobernetu grozi celo zaporna kazen, saj je tožilec za poskus oškodovanja upnikov, ki pa bi, če bi se uresničil, znašal kar okoli štiri milijone evrov, že za priznanje ponudil dve leti zapora, najvišja zagrožena kazen pa znaša pet let.

Obtožnice danes niso predstavili

Obtožnice danes sicer še niso predstavili, neuradno pa gre za avtocestne posle v letu 2006, ko naj bi CPM in njegov direktor skušala izvesti finančne transakcije v navezi z njihovim nekdanjim hčerinskim podjetjem NGR Ptuj, ki je medtem prav tako že v stečaju. Da do oškodovanja upnikov ni prišlo, je zadnji trenutek preprečil Dars, ki ni nakazal denarja. Tožilstvo je sicer obtožnico proti medtem propadlemu CPM umaknilo iz sodnega spisa.

Sicer pa je Škoberne danes sodišču tudi povedal, da je trenutno kot delavec zaposlen v trgovskem podjetju Ahac, kjer naj bi prejemal 800 evrov bruto plače. Podjetje iz Grobelnega, ki je v lasti Romana Moškotevca, je bilo v zadnjem času precej aktivno prav na cestarskem področju, ki Škobernetu niso tuja, saj je julija lani na javni dražbi kupilo dvotretjinski delež propadlega podjetja CM Celje v podjetju Vzdrževanje in obnova cest (Voc). Dnevnik je takrat pisal, da naj bi se za potezo Ahaca skrival prav nekdanji prvi mož CPM.