Škobernetu ponovljeno sojenje prineslo enako kazen kot prvič

Nekdanjega celjskega sodnika so na okrajnem sodišču vnovič obsodili zaradi krivega pričanja na pol leta zapora.

Objavljeno
28. februar 2017 15.24
SLO., LJ., SOJENJE, SKOBERNE, 22.11.2012, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Iva Ropac
Iva Ropac
Maribor – Nekdanji celjski sodnik Milko Škoberne, ki zaradi jemanja podkupnine prestaja pet let in pol zapora, je po razveljavitvi obsodilne sodbe za krivo izpovedbo na vrhovnem sodišču vnovič sedel na zatožno klop mariborskega okrajnega sodišča. To ga je ponovno obsodilo na šest mesecev zapora.

Šestnajstega maja 2007 je Škoberne pričal v postopku zoper Milana Maričića, ki se je znašel pod lupo organov pregona zaradi suma krive ovadbe. Škoberne je namreč Maričića leta 2000 zaradi umora Jova Stjepanovića obsodil na 13 let zapora, ta pa je po prihodu na prostost zahteval obnovo postopka. Maričić je menda Škobernetu očital, da je v sodnem postopku zoper Tomaža Račiča zadrževal sodni spis in za to od obdolžencev dobil nagrado, menda audija. A Maričiću tožilstvo ni verjelo, zaradi suma krive ovadbe ga je posadilo na zatožno klop, na sojenju pa se je kot priča pojavil Škoberne.

Zgodba se je zapletla, ker se je v zapisniku znašla Škobernetova izjava, da je Račiča obsodil, kar ne drži. Primer je namreč zastaral in sodišče je izdalo zavrnilno sodbo.

Tožilstvo je zato sprožilo pregon in Škoberne se je znašel v vlogi obdolženca zaradi domnevne krive izpovedbe. »Nikoli nisem v takšni obliki dejal, da sem Račiča obsodil, ampak da mislim, da sem ga obsodil. To ni moj tekst in te besede nimajo kaj iskati v obtožnem predlogu,« se je branil. Po njegovih besedah gre za citat takratne razpravljajoče sodnice, ki mu zapisnika ni ponudila v avtorizacijo.

A ga je okrajno sodišče spoznalo za krivega in mu določilo šestmesečno zaporno kazen. Je že res, da je kaznivo dejanje zagrešil zgolj kot priča in ne kot funkcionar, torej sodnik v sodnem postopku, a kljub temu je to takšno dejanje, da sankcija opominjevalne narave, ne bi bila primerna, je ob razglasitvi prve sodbe takrat poudarila sodnica. Višje sodišče je tako odločitev potrdilo, vrhovno sodišče pa jo je novembra lani razveljavilo zaradi bistvenih kršitev določb postopka, češ da so razlogi o odločilnih dejstvih nejasni in pomanjkljivi.

Mariborsko okrajno sodišče je v ponovljenem sojenju Škoberneta vnovič spoznalo za krivega in mu izreklo šest mesecev zapora, so nam potrdili na mariborskem okrožnem državnem tožilstvu. »Prvostopenjsko sodišče je v ponovljenem postopku ter po izvedenem dokaznem postopku sprejelo odločitev, da so izpolnjeni zakonski znaki tega kaznivega dejanja,« so še odgovorili s tožilstva.

Sodba še ni pravnomočna, saj se lahko Škoberne zoper njo pritoži. Kazenski pregon za omenjeno kaznivo dejanje bo načeloma absolutno zastaral maja, deset let od storitve kaznivega dejanja.