Škoda upnikom v zadevi Zbiljski gaj naj bi znašala 121 milijonov

Štirje obtoženi se danes niso zagovarjali, prebralo pa se je njihove zagovore iz preiskave, v katerih krivdo zanikajo.

Objavljeno
02. september 2011 12.38
Posodobljeno
02. september 2011 12.38
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Glavni akterji afere Zbiljski gaj naj bi upnikom povzročili za slabih 121 milijonov evrov škode, izhaja iz obtožnice, ki jo je ob začetku glavne obravnave v tej zadevi prebrala tožilka Julijana Uhan. Štirje obtoženi se danes niso zagovarjali, prebralo pa se je njihove zagovore iz preiskave, v katerih krivdo zanikajo.

Tolikšna vsota je bila namreč prijavljena v stečajnem postopku Mebles IMS, je pojasnila Uhanova, ki nekdanjega direktorja podjetja, Rajka Županca bremeni nadaljevanega kaznivega dejanja oškodovanja upnikov.

Istega kaznivega dejanja sta obtožena tudi soustanovitelja tega podjetja Andrej Rezar in Zdenka Škodlar ter sin Škodlarjeve Samo Škodlar, sicer ustanovitelja podjetja Metro avto servis, enega od pravdnih naslednikov Meblesa IMS.

Mebles IMS je namreč nastal s pripojitvijo podjetij Mebles, Metro Avto in Metro Avto servis k Industrijaimportu.

Poleg tega je Rezar, nekdanji direktor Meblesa, obtožen nadaljevanega kaznivega dejanja povzročitve stečaja z nevestnim gospodarjenjem.

Tožilka mu je namreč med prebiranjem obtožnice večkrat očitala, da je sklepal posle, čeprav je vedel, da vpletena podjetja niso sposobna plačila in prezadolžena.

Prav tako naj bi tudi kupnine pobotal s terjatvami, ki naj se jih ne bi dalo poravnati, tožilstvo ocenjuje, da taki posli niso bili nujni za poslovanje podjetja.

Škodlarjeva in Županc pa naj bi iz prezadolženega Mabelsa IMS poplačala dolgove nekaterim upnikom in jih tako spravila v ugoden položaj v primerjavi z drugimi upniki, ki naj bi jim s takim početjem povzročila veliko premoženjsko škodo. Tudi Škodlar naj bi oškodoval upnike v stečajnem postopku.

Obramba je takim obtožbam oporekala, češ da so nerazumljive in celo nesklepčne, saj ni navedeno, kdaj so terjatve zapadle in kdo so oškodovanci.

Po njihovem mnenju brez podatkov o oškodovancih tudi ni mogoče zagotoviti pravico do obrambe. Odvetniki so zato tožilki predlagali, da navede, kateri upniki so utrpeli škodo, da bi jih lahko povabili kot priče.

Uhanova je zagovornikom obtoženih odgovorila, da ne gre za ugovor pravne narave, temveč dokazno oceno, ki je stvar dokaznega postopka ter da je obtožnica pravnomočna, torej primerna za obravnavo.

Štirje obtoženi danes niso želeli podati svojih zagovorov pred predsednico senata Matejo Lužovec, zato je sodnica prebrala njihove zagovore iz preiskave, ki so jih podali decembra 2006.

Takrat so zagovore podali vsi razen Škodlarjeve. Preostali trije so med preiskavo zanikali očitane nepravilnosti, Samo Škodlar pa je menil, da gre krivdo iskati v »požrešnosti banke, ki je z visokim obrestmi onemogočila izpeljavo projekta (gradnjo nepremičnin v Zbiljskem gaju, op.a.)«.

Menil je tudi, da je bilo tožilstvo pod političnim pritiskom. Naslednja obravnava bo 19. septembra.