Srečkov »krušni« oče je imel orožarno

Matevžu Logarju, nekdanjemu skrbniku medvedka, so kriminalisti zasegli orožje.

Objavljeno
14. februar 2013 09.39
Posodobljeno
14. februar 2013 09.39
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – S kranjske policijske uprave so danes sporočili, da so kriminalisti pri 28-letniku iz okolice Škofje Loke v ponedeljek zasegli večjo količino orožja in streliva. Kmalu se je razvedelo, da je bil med preiskavo pridržan Matevž Logar iz Podvrha v Poljanski dolini, širši javnosti bolj znan kot »krušni« oče osirotelega medvedka Srečka.

Kriminalisti so v hišni preiskavi našli avtomatsko puško z dušilcem zvoka, revolver, polavtomatsko pištolo, dimne bombe in šolsko ročno bombo M-75, več kot dva tisoč kosov streliva različnih kalibrov, pirotehnična sredstva in vojaško opremo: torbico za AP M70 z vsebino, bajonet in dušilec zvoka.

Boštjan Glavič, pristojen za odnose z javnostjo na PU Kranj, je pojasnil, da kriminalisti nadaljujejo zbiranje obvestil, prav tako še ugotavljajo izvor orožja in streliva ter preverjajo namen hrambe tolikšne količine orožja. O ugotovitvah bodo s kazensko ovadbo obvestili pristojno državno tožilstvo. Za nedovoljeno proizvodnjo in promet z orožjem ali eksplozivom po prvem odstavku 307. člena kazenskega zakonika je predpisan zapor od šest mesecev do pet let.

Orožje za zabavo

Matevž Logar nam je danes v pogovoru pojasnil, da vse orožje ni njegovo. »Gre za le eno avtomatsko puško, drugo orožje smo uporabljali za zabavo in veselje. Z njim pokamo, tako za šport, v kamnolomu. Tudi bombe niso prave, ampak so šolske in smo jih uporabljali za scenarij. Vse te zadeve so kupljene v trgovinah Airsoft, ena takih je tudi v Kranju. To sem povedal tudi kriminalistom. Res pa je tudi, da sem v kamionu imel revolver. Veliko namreč vozim po gradbiščih in velikokrat moram prespati na krajih, kjer moram poskrbeti za lastno varnost. Že večkrat so mi želeli ukrasti gorivo in tako sem sam preganjal lopove. To vedo tudi policisti,« je dejal sogovornik.

Na vprašanje, kako so se končali postopki, ki si jih je nakopal zaradi medvedka Srečka, je odgovoril, da še niso končani.

Naj spomnimo, da ga država toži, ker je iz narave vzel medvedka (medvedek, ki je lani, po dobrem letu bivanja poginil v azilu v Romuniji, je bil last ministrstva za okolje in prostor), zaradi blatenja oziroma širjenja neresnic o tem, da v zatočišču v Muti niso ustrezno poskrbeli za medvedka, ga toži tudi lastnik zatočišča Zlatko Golob.

Na sodišču prav tako še ni zaključena niti zadeva v zvezi z napadom na inšpektorja za okolje in prostor Simona Pleška. Omenjeni inšpektor je po prijavi 20. aprila 2011 na kmetiji Pr‛ Jelovčan, ki je imela takrat trimesečnega medvedjega mladiča, opravljal pregled, med pregledom pa ga je, kot je zapisala policija, Matevž s pestjo udaril v obraz, nato pa pobegnil. Z inšpektorata so novinarjem pozneje razložili, da je bil na omenjenem ogledu poškodovan tudi inšpektorjev službeni avtomobil.