Skoraj 12 ur iskali tri italijanske planince

Trije izkušeni in opremljeni italijanski planinci so se včeraj izgubili pri sestopu s Snežnika. Našli so jih podhlajene okoli pete ure zjutraj.

Objavljeno
02. februar 2015 10.08
bfo-gorski resevalci
Mi. K., D.J., kronika
Mi. K., D.J., kronika
Ilirska Bistrica - Skupina italijanskih planincev se je včeraj kljub slabi vremenski napovedi povzpela na vrh 1796 metrov visokega Snežnika. Pri koči se je skupina razdelila na dva dela, dva tujca sta se do koče na Sviščakih spustila s smučmi, medtem ko se je preostala trojka tja namenila peš. Pri sestopu s Snežnika pa so trije planinci izgubili.

Iskalno akcijo sta po naših podatkih sprožila smučarja, ki sta na Sviščakih čakala na svoje kolege. Ob približno 16. uri v nedeljo popoldne je Gorsko reševalno službo aktiviral center za obveščanje. V iskalni akciji je sodelovalo približno 30 reševalcev iz enot GRS Ljubljana, Postojna in Ilirska Bistrica. Razdelili so se v več skupin in »prečesali« Snežnik, oziroma se proti vrhu vzpenjali tako, da bi izgubljene morebiti prestregli v smereh Grčevec, Pekel, Kambrce itd. Ena skupina, ljubljanska, pa se je reševanja lotila tako, da se je proti Snežniku vzpenjala iz smeri Loška dolina. Skupine so pogrešane iskale do zgodnjih jutranjih ur, tri utrujene in podhlajene gornike iz Italije pa je ljubljanska skupina reševalcev našla ob 5. uri zjutraj na zahodnem pobočju Snežnika, le 150 metrov pod vrhom.

Reševalci so jih oskrbeli, skupaj pa so se povzpeli na vrh Snežnika, kjer se je še zadrževalo nekaj reševalcev in odkoder so poklicali helikopter. »Na Snežniku je bilo včeraj res »zimsko«, z vetrom, ki je pihal do današnjega jutra, snegom, v katerega se je vdiralo, zelo slabo vidljivostjo,« je za Delo povedal vodja reševalne akcije Vlado Dekleva iz Ilirske Bistrice.

»Gre za izkušeni planince, eden je celo alpinist. Bili so pravilno oblečeni za takšno vreme,« je za Delo.si povedala tiskovna predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec.