Skozi streho zvrtali luknjo in ukradli zlato in srebro

Trojica se na sodišču ni zedinila, kdo je s kom vlamljal v ljubljanskem BTC.

Objavljeno
11. december 2014 16.28
šipić BTC in ŽITO
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Skoraj tri leta bo za zapahi Ljubiša Pavlović, ki je skupaj z Đojom Kuneševićem in dvema neznancema lanskega januarja skozi streho vlomil v trgovino Svet plemenitih kovin Zlatko Srebrnik v ljubljanskem BTC. Odnesli so kar 65.000 evrov zlata in srebra. Pavlović je imel v garaži tudi cel kup ukradenih svari.

Pisali smo, da so odlično prvi del svojega načrta izpeljali vlomilci, ki so lanskega januarja skozi streho vlomili v trgovino Svet plemenitih kovin Zlatko Srebrnik v ljubljanskem BTC, da pa očitno niso računali na to, da se prodajalci plemenitih kovin med seboj poznajo in da bo plen težko na skrivaj prodati.

Da je bil med njimi, je na sodišču zanikal Ljubiša Pavlović. Kot je navajala njegova obramba, je bil sicer v zadevo vpleten, a ne v tolikšni meri, kot je trdilo tožilstvo. Obramba namreč trdi, da je le prišel na pomoč drugemu – Klemnu Fleretu, ki je tam vlamljal.

O tem, kdo in s kom je vlamljal, se Flere, Pavlović in Kunešević, ki so jim očitali več kaznivih dejanj velike tatvine in prikrivanja, na sodišču niso povsem dobro ujeli (Flere in Kunešević sta krivdo sicer že pred časom priznala). Trojica naj bi sodelovala pri dveh vlomih, a so organi pregona zbrali dovolj dokazov, da so Pavlovića in Kuneševića povezali z vlomom v BTC in vlomom v skladišče Alpine v Logatcu, kjer je izginilo za 21.000 evrov robe. Kunešević je tudi priznal, da je vlamljal v Logatcu, a ne s Pavlovićem, temveč s Fleretom. Ta je na sodišču, kjer je bil kot priča, to sicer ostro zanikal in se razburil: »Tam živim in nisem debil, oprostite izrazu, da bi tam tudi vlamljal.«

Sodišče je v postopku zoper Pavlovića menilo, da je dovolj dokazov, da je sodeloval pri vlomu v BTC, ni pa po mnenju sodišča dovolj dokazov, da je bil navzoč pri vlomu v skladišče Alpine, saj bi dejansko tam lahko bil tudi Flere. Za kaznivo dejanje velike tatvine so Pavloviću naložili dve leti zapora. Še leto zapora pa si je Pavlović prislužil zaradi prikrivanja, ker je imel v garaži, ki jo je uporabljal skupaj s Kuneševićem, cel kup ukradene robe, med drugim tudi ukraden avto ford kuga. Sodišče mu je nato izreklo enotno kazen dveh let in 11 mesecev zapora.

Tožilstvo je sicer v obtožnici popisalo vlomilski podvig v BTC, ki spominja na kriminalko. Pavlović, Kunešević in neznanca so se povzpeli na streho ljubljanskega trgovskega središča – natančneje, Hale A. V streho so zvrtali luknjo in nato hodili po podstrešju. Pri tem so šteli svoje korake, da so vedeli, kdaj so na pravem mestu, in tako so prišli nad trgovino Svet plemenitih kovin Zlatko Srebrnik. Tudi tu so nato zavrtali luknjo in se skozi strop spustili v notranjost trgovine. A nato so na njihovo smolo ukradeno robo skušali prodati kar solastniku iste trgovine.