Slabo poslovanje Ivana Vogrina tudi za višje sodišče ni kaznivo

Podjetji bivšega poslanca dobaviteljem nista plačali 55 tisočakov.

Objavljeno
10. marec 2016 17.34
Robert Galun
Robert Galun

Maribor – Nekdanji poslanec in podjetnik Ivan Vogrin je tudi po prepričanju višjega sodišča zgolj slabo posloval, ne goljufal. Oprostilna sodba, s katero ga je sodišče prve stopnje razbremenilo kazenske odgovornosti zaradi neplačanih računov trem podjetjem, je namreč zdaj pravnomočna.

Vogrina je tožilstvo na zatožno klop spravilo zaradi treh domnevnih poslovnih goljufij, ki da jih je zagrešil kot direktor Interlesa in Interles-Belconta. Ti družbi nista poravnali skupno 55 tisočakov obveznosti.

Vogrinove težave so se začele maja 2010. Od takrat pa do februarja 2011 je Interles pri Kamnoseštvu Žunko naročil za 18.829 evrov blaga, vendar kar 131 računov ni plačal. Prav tako leta 2011 Interles družbi DBT, ki prodaja stavbno in pohištveno okovje, ni poravnal pičlih 281 evrov, medtem ko Interles-Belcont istega leta tej družbi ni plačal računov v skupni vrednosti 7419 evrov. Pri poslovanju z Vogrinom se je opekla tudi družba Elumatec, pri kateri je Interles naročil proizvodno linijo, vredno 400.000 evrov. Na koncu je ostal dolg, vreden slabih 29.000 evrov.

Tožilstvu naklepa ni uspelo dokazati, pa naj je tožilec Niko Pušnik še tako moraliziral, kako sodišče ne more ostati ravnodušno in da je treba takšno poslovno prakso kaznovati. »Slovenskim podjetnikom je treba dati sporočilo, da se na tak način ne sme poslovati,« je vztrajal in predlagal štiri mesece pogojne zaporne kazni s triletno preizkusno dobo.

Ni mu uspelo, sodnica Tanja Rot je verjela Vogrinu, temu pa so zdaj prikimali še višji sodniki. »Do zadnjega sem si prizadeval, da bi sistem obstal. Ali v moji lasti ali v lasti kogarkoli drugega. Niti ene poslanske plače nisem dobil, ker mi vse rubijo. Nič se ne pritožujem, ker je vse rešljivo, samo delati me morajo pustiti,« je Vogrin poudaril v sklepni besedi.

»Izgubili ste nadzor nad poslovanjem, a goljufivega namena vam ne moremo pripisati,« ga je nagovorila Rotova. Po njenih besedah je že stečajna upraviteljica Interlesa Nasta Korbun ugotovila, da razlog za poslovni kolaps tiči v prevelikem projektu.

Pričakovati je, da se bo podobno razpletel tudi pritožbeni postopek v na las podobnem primeru, saj pri neplačilu računa v znesku 30.000 evrov, ki jih je Roletarstvu Medle ostal dolžan Interles-Belcont, sodišče prve stopnje prav tako ni zaznalo nepoštene poslovne prakse. Vogrina (bil je prokurist) in njegovo bivšo ženo Veroniko Vogrin, nekdanjo direktorico omenjene družbe, je maja lani oprostilo.