Sledi umoru še maščevanje?

Smrt Rudija Pirca - Buca še preiskujejo. V romskem naselju pravijo, da so požari posledica njegovega umora.

Objavljeno
08. avgust 2016 17.00
Smihel, 8.8.2016, v romskem naselju Smihel je zopet zagorela hisa. Foto: Marko Feist
Aleksander Brudar
Aleksander Brudar

Šmihel – Natanko teden dni po požaru v bivalnem zabojniku z nadstreškom, v katerem je živel Sandi Brezar (oče Sandrijela Brezarja, ki naj bi 29. julija letos umoril domačina Rudija Pirca – Buca), je v romskem naselju Šmihel spet zagorelo. Tokrat je bila očitno na vrsti hiša Milana Šabića, ki se lahko le hitremu posredovanju novomeških poklicnih gasilcev zahvali, da ni pogorela do tal.

»Pred prihodom gasilcev GRC Novo mesto sta pritličje in stopnišče zgoreli, gasilci pa so pred ognjem rešili nadstropje,« so nedeljsko nočno dogajanje strnili na upravi za zaščito in reševanje. Med seboj povezani družini Brezar in Šabić ne dvomita o tem, da sta bila požara podtaknjena, saj se je vse skupaj začelo dogajati po Pirčevem umoru. Prepričani so, da gre za maščevanje za njegovo smrt, pa čeprav, kot pravijo Šabićevi, s tem nimajo nič. V ozadju naj bi stala družina pokojnega 39-letnika.

Žena pokojnega zavrača očitke

Prva tarča poleg Brezarjevega bivalnika je bila tako hiša hčerke Milana Šabića, Sanje Rozman Šabić (okna so v celoti razbita, v okolici vlada veliko razdejanje), čez teden dni pa še njegova hiša. »Nič nismo krivi, takrat nas tudi doma ni bilo in enostavno ne vemo, zakaj nam uničujejo premoženje,« se sprašuje Šabić in dodaja, da si z družino ne upajo več v naselje, saj jim »grozijo, da bodo vse pobili«.

Zanimivo je, da skoraj nihče od domačinov ni vedel nič o nedeljskem požaru. Težko je bilo najti tudi koga, ki bi ga vsaj videl na lastne oči, pa čeprav omenjena hiša stoji skoraj sredi naselja in čeprav so v vas prihiteli gasilci. Žena pokojnega Buca Jelica, ki je zaradi njegove smrti še vedno v šoku, se je tako spominjala le, da je nekaj počilo. Ko pa je pogovor nanesel na očitke o maščevanju, je te odločno zavrnila.

Strah tudi »nasprotno« stran

»Kaj mi bo maščevanje, če pa moža ne morem več nazaj dobiti,« je dejala in nato zatrdila, da gotovo nihče od njene družine s požaroma nima nič. Hkrati je zadovoljna, da sin Primož, ki ga je tistega petka tudi zadela krogla, dobro okreva. So pa ob njej sedeče sokrajanke potožile, da jih je od takrat zelo strah. »Strah nas je. Bojimo se, da nam bodo oni kaj naredili. Zdaj se doma vsi zapiramo,« je dejala ena od domačink, pri čemer je imela v mislih Brezarjeve in Šabićeve.


Umor se je v romskem naselju zgodil konec julija. Foto: Igor Mali/Delo

Hkrati je poudarila, da se ponoči iz gozda okoli naselja sliši pasji lajež, kar je slišati, kot da bi se nekdo približeval naselju.

»Mogoče pa oni sem dol prihajajo in zažigajo, da lahko potem krivdo zvalijo na koga drugega?« je ugibala ena od prebivalk romskega naselja.

Proti omenjenima družinama naj bi se sicer obrnila vsa vas, med njimi še najbolj Zupančičevi. Zakaj si je ta družina z njima že več let v laseh, si vpleteni razlagajo vsak po svoje. Zupančičevi pravijo, da so žrtve predvsem oni, saj naj bi jih med seboj povezani družini Brezarjevih in Šabićevih ves čas terorizirali in jim grozili, kar pa predstavniki slednjih zanikajo. Ti tako pravijo, da so predvsem Zupančičevi tisti, ki jim niso pustili v miru živeti v naselju in zaradi katerih so po petkovem dogodku tudi pobegnili iz kraja.

»Oni so hoteli, da bi sami živeli v vasi, da bi v njej lahko sami zavladali,« nam je pred dnevi tako pripovedoval Sandrijelov oče Sandi.

Dogajanje v romskem naselju Šmihel bo očitno še naprej v znamenju žalostnega dogodka z zadnjega julijskega petka. Na PU Novo mesto so nam povedali, da vse tri dogodke, tako umor kot razloge za oba požara, še preiskujejo.

»Po prvih ugotovitvah naj bi zagorelo v kletnem delu, ogenj pa se je kasneje razširil. V času požara v objektu ni bilo stanovalcev,« nam je o zadnjem požaru povedala tiskovna predstavnica novomeške policijske uprave Alenka Drenik. V zvezi s požarom prejšnjo nedeljo pa so kriminalisti opravili ogled, zavarovali sledi in jih dali v analizo nacionalnemu forenzičnemu laboratoriju. »O vseh zbranih obvestilih in izsledkih analize bodo seznanili pristojno tožilstvo,« še odgovarjajo na policiji. Po naših neuradnih podatkih sta bila požara najverjetneje podtaknjena.