Slovenija na izročitev v ZDA nima vpliva

O usodi zakoncev Karner bo odločila Avstrija.

Objavljeno
07. januar 2012 20.57
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – Vse od aretacije slovenskega zakonskega para Alenke in Mihaela Karnerja v Avstriji, ki sta menda bajno služila s prepovedanimi anabolnimi steroidi, se laično špekulira, da naše pravosodje lahko vpliva na izročitev ZDA, ki je to od Avstrije že zahtevala. A četudi sta zakonca slovenska državljana, se bo morebitna izročitev opravila izključno na podlagi avstrijske zakonodaje. Mitja Felc

Na ministrstvu za pravosodje pojasnjujejo, da bo Republika Avstrija odločila o zaprošeni izročitvi skladno s svojo notranjo zakonodajo in določbami mednarodnih instrumentov, ki jo zavezujejo v razmerju do ZDA. Na splošno sicer velja, da matične države ničesar ne zavezuje, da izroči svojega državljana tujim preiskovalnim ali pravosodnim organom, postopek izročitve pa je urejen z bilateralnimi in multilateralnimi pogodbami ter notranjo zakonodajo držav.

Pri tem velja poudariti, da je »privilegij« osumljenca ali obtoženca ovira za izročitev tuji državi zgolj v primeru, ko gre za lastne državljane zaprošene države, ne pa na splošno državljane Evropske unije. To je še dokaz več, da Slovenija v konkretnem primeru na izročitev nima prav nobenega vpliva.

»V okviru Evropske unije ni bil sprejet noben instrument, ki bi v celoti ter enotno uredil vsa vprašanja, povezana z institutom izročitve, vključno z vprašanjem državljanstva. Posledično odločanje o izročitvi ni urejeno s pravnim redom Evropske unije, pač pa je tako ureditev kot tudi odločitev v pristojnosti posameznih držav, ki skladno z obstoječo zakonodajo odločijo, ali so v konkretnem primeru podane vse predpostavke za izročitev oziroma ali morda obstajajo kakšne ovire za izročitev, pri čemer pa so dolžne upoštevati tudi vse mednarodne instrumente, sprejete v okviru Evropske unije pa tudi v okviru drugih mednarodnih organizacij,« o predpisih izročanja pravijo na ministrstvu za pravosodje.

Izkušnje kažejo, da se izročitev zaradi vrste pravnih sredstev, ki jih imajo na voljo demokratične države, lahko zavleče tudi za več mesecev, če ne kar let. Slovenija je, denimo, na obtoženega Boštjana Šobo (zatožno klop si je nekaj časa delil skupaj z nekdanjim državnim sekretarjem Borisom Šuštarjem), ki jo je pred roko pravice popihal v Kanado, na izročitev čakala več let. A bi ob tem lahko malo hudomušno pripomnili, da ima ZDA na druge države precej večji vpliv kot Slovenija, zato bodo postopki ob morebitni odobritvi zakoncev Karner pravosodju onstran luže gotovo stekli precej hitreje.