Slovenskega alpinista rešil pakistanski helikopter

Pakistanska vojska je s helikopterjem rešila Roka Dečmana, ki je na odpravi Karakorum ski - Gašerbrum oslabel.

Objavljeno
14. julij 2015 16.47
Helikopter v višavju Himalaje
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana − Alpinistična odprava Karakorum ski - Gašerbrum 2015, katere član je tudi Davo Karničar, ki namerava smučati z enega od osemtisočakov, se je znašla v težavah. Člana odprave Roka Dečmana je na višini 6000 metrov obšla slabost, posredovati je morala pakistanska vojska, ki je s helikopterjem rešila alpinista, piše STA.

Po podatkih Planinske zveze Slovenije, pod okriljem katere poteka odprava, so Dečmana iz baze odpeljali zaradi splošne oslabelosti, kombinacije višinske bolezni, driske in dehidracije. Gre za simptome, ki so na odpravah stalnica. Alpinista so prepeljali v bližnji Skardu, njegovo stanje pa je menda stabilno. Drugi člani odprave so dobro in vzpon nadaljujejo.

Skupni cilj odprave je vzpon na Gašerbrum I ali II, vodja odprave Karničar pa namerava tudi smučati z enega od osemtisočakov. Ta odprava je sicer pripravljalna odprava na veliki Karničarjev podvig, ki ga načrtuje v prihodnjem letu, ko namerava smučati z vrha K2, z veličastnimi 8611 metri nad morjem druge najvišje gore sveta takoj za Mount Everestom.

Odprava Karakorum ski je po dolgi poti iz Skarduja 10. julija dosegla bazni tabor pod Gašerbrumom I. Po 125 kilometrih in 2000 metrih vzpona so postavili bazni tabor na višini 4900 metrov. Pričakalo jih je veliko snega in zelo slabe vremenske razmere. Karničar se je sicer takoj po prihodu v bazni tabor lotil priprave opreme ter aklimatizacije.

To ni bilo prvo reševanje Slovencev v Himalaji. Avgusta leta 2005 sta pilota pakistanske vojske iz južne stene osemtisočaka Nanga Parbat rešila slovenskega alpinista Tomaža Humarja, ki je pri samostojnem prvenstvenem vzponu obtičal v steni. Pakistanska pilota je nekdanji predsednik republike Janez Drnovšek odlikoval z zlatim redom za zasluge.