Slovensko mejo prestopilo 14 beguncev

Dars je zgodaj zjutraj obvestil policijo, da po pomurski avtocesti hodi več ljudi. Izkazalo se je, da gre za 14 Sircev.

Objavljeno
10. september 2015 13.46
Posodobljeno
10. september 2015 13.46
Demonstracije - Begunci
Mi. K., kronika, Ti. K., STA
Mi. K., kronika, Ti. K., STA
Murska Sobota − Nadzorniki Darsa so štiri minute po četrti uri zjutraj obvestili murskoboški operativno-komunikacijski center, da po avtocesti na relaciji Pince−Lendava, hodi več oseb. Policisti so 15 minut kasneje v Dolnjem Lakošu izsledili in prijeli osem oseb, ob 4.56 pa še šest oseb.

»Vsi tujci so bili državljani Sirije, stari od 23 do 40 let. Tujci so bili odpeljani na PP Lendava, kjer so bili ustrezno oskrbljeni (hrana, pijača),« so sporočili iz murskosoboške policijske uprave. Tujci so domnevno okrog tretje ure zjutraj v Pincah nezakonito prestopili državno mejo, namenjeni pa so v Avstrijo in Nemčijo.

»Tujci bodo obravnavani po zakonu o tujcih in bodo do odstranitve na Madžarsko nastanjeni v Centru za tujce Postojna. Omenjeni primer potrjuje, da so policijske aktivnosti primerne in utemeljene, samo prijetje pa za zdaj ne nakazuje večjega migracijskega toka v smeri čez Slovenijo,« so še sporočili policisti.

Amnesty International nasprotuje vračanju beguncev na Madžarsko

V Amnesty International ostro nasprotujejo nameri, da bi 14 sirskih državljanov, ki so jih danes ponoči prijeli v Dolnjem Lakošu, vrnili na Madžarsko. Opozarjajo, da bi Slovenija s tem kršila mednarodno prepoved vračanja in njihove človekove pravice.

Na Madžarskem namreč begunci nimajo ustreznega dostopa do postopka mednarodne zaščite, v sprejemnih centrih pa jih čakajo slabe razmere, opozarjajo v Amnesty International.

Ob tem so spomnili na načelo prepovedi vračanja, po katerem država begunca ali prosilca za azil ne sme izgnati oz. prisilno vrniti v državo, kjer je njegovo življenje ali svoboda ogrožena zaradi njegove rase, vere, državljanstva, pripadnosti določeni družbeni skupini ali določenega političnega prepričanja. Prav tako ga ne sme vrniti, če bi v tej državi bil v nevarnosti nečloveškega in ponižujočega ravnanja ali če gre za državo s sistemsko pomanjkljivim azilnim sistemom. Država prav tako ne sme vračati v sicer varno državo, če bi bil posameznik v nevarnosti nadaljnjega vračanja v državo, ki ni varna država.