Smrt dveh pešcev na slovenskih cestah

V Velenju in Mengšu sta za posledicami nesreče umrla pešca, v Ajdovščini pešec huje poškodovan.

Objavljeno
20. oktober 2016 10.57
Prometna nesreča Jesenice
Vi. V., STA
Vi. V., STA

Velenje, Mengeš − Na Šaleški cesti v Velenju je danes ob 6.20 voznik osebnega vozila na prehodu za pešce povozil peško. Kljub hitri intervenciji reševalcev je 45-letna peška podlegla poškodbam, so sporočili s Policijske uprave Celje.

45-letnica je na prehodu za pešce prečkala vozišče, vanjo pa je trčil 34-letni voznik kombiniranega vozila, ki je vozil iz smeri Slovenj Gradca proti Velenju. Peško je nato odbilo še v osebno vozilo, s katerim je iz smeri Velenja pripeljal 35-letni voznik. Peška je na kraju nesreče poškodbam podlegla.

Posredovali so tudi velenjski gasilci, ki so zavarovali in razsvetlili mesto nesreče ter pomagali reševalcem in policiji, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Tudi v Mengšu je pešec podlegel poškodbam in umrl na kraju nesreče. Ljubljanski policisti še obravnavajo prometno nesrečo. Trenutno poteka ogled kraja nesreče, zaradi česar je promet na delu Slovenske ceste zaprt za vsa vozila. Obvoz je po mengeški obvoznici, sporočajo s Policijske uprave Ljubljana.

S Policijske uprave Nova Gorica sporočajo, da je bil na območju Ajdovščine v prometni nesreči huje telesno poškodovan 19-letnik. Nekaj čez 7 uro zjutraj je 53-letni voznik osebnega avtomobila s sprednjim delom vozila zadel 19-letnega pešca. Ta je utrpel hude telesne poškodbe. Nesreča se je zgodila na Tovarniški cesti v smeti hitre ceste. 

Ajdovski policisti so 53-letnemu vozniku v postopku odredili tudi preizkus alkoholiziranosti z alkotestom in rezultat je pokazal, da je voznik vozil pod vplivom alkohola (0,42 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Policisti so takoj obvestili preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in pristojno Državno tožilstvo v Novi Gorici. V skladu z usmeritvijo pristojnega novogoriškega Okrožnega državnega tožilstva bodo policisti 53-letnika kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja oziroma povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti.

Policija opozarja, da so pešci v jesenskih in zimskih dneh, ko je vidljivost zmanjšana zaradi teme in slabših vremenskih razmer, med najbolj ogroženimi prometnimi udeleženci. Zlasti starejši so največkrat žrtve prometnih nesreč zaradi svojih napak ali ker kršijo cestnoprometne predpise. Pešce ob tej priložnosti še posebej opozarjajo, naj se kljub prižgani zeleni luči na semaforju ali prečkanju ceste na prehodu vedno prepričajo, da so se ostala vozila tudi dejansko ustavila. Poskrbijo naj, da bodo v prometu čim bolj vidni. 

Vozniki naj bodo na pešce v tem času še posebej pozorni. Odstopijo naj jim prednost, hitrost svoje vožnje prilagodijo razmeram in dosledno upoštevajo hitrostne omejitve. Na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, tako pred šolami kot v naseljih, naj vozijo še posebej previdno. Zunaj naselij pa naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.