Smrtonosna kombinacija zdravil in mamil

Kombinacija mamil in zdravil je bila najverjetneje usodna za 37-letnico iz Trbovelj in 34-letnika iz okolice Grosupljega.

Objavljeno
13. maj 2013 20.56
 Jure Predanič in Mitja Felc, kronika
Jure Predanič in Mitja Felc, kronika

Ljubljana – Kombinacija mamil in zdravil je bila najverjetneje usodna za 37-letnico iz Trbovelj in 34-letnika iz okolice Grosupljega, ki sta v nedeljo umrla v stanovanjski hiši Zgornjih Pirničah. Stanje tretjega, 34-letnega Ljubljančana, ki so ga odpeljali v bolnišnico, pa ni resno, smo izvedeli.

Čeprav z gotovostjo še ni mogoče skleniti, kaj natančno se je ta konec tedna dogajalo v hiši v Zgornjih Pirničah, je tiskovna predstavnica Policijske uprave Ljubljana sporočila, da »se je, kot kažejo okoliščine dogodka, trojica najverjetneje zastrupila z zaužitjem prepovedane droge v kombinaciji z zdravili«.

Naj spomnimo, da so včeraj malo pred četrto uro popoldne policiste obvestili, da so v stanovanjski hiši v Zgornjih Pirničah našli tri ljudi. Moškemu iz okolice Grosupljega in ženski iz Trbovelj ni bilo več pomoči, Ljubljančana pa so odpeljali v ljubljanski klinični center.

Policisti so še ugotovili, da je trojica v tej hiši živela več mesecev, nevarno kombinacijo mamil in zdravil pa so domnevno zaužili med soboto in nedeljo. Kriminalisti o dogodku še zbirajo obvestila, tako da bo več informacij o točnem vzroku in okoliščinah znano prihodnje dni.

Neuradno smo izvedeli, da so menda imeli vsi trije težave, zaradi katerih so se zdravili na psihiatrični kliniki, zaradi tega so domnevno tudi jemali določena zdravila. Policisti bodo morali počakati na rezultate forenzičnega laboratorija. Kraj dogodka sta si ogledali tudi dežurna preiskovalna sodnica in tožilka. O ugotovitvah bodo policisti obvestili pristojno tožilstvo.

Heroin visoko na prvem mestu

Zaradi nedovoljenih drog v Sloveniji je največkrat treba ponujati zdravstveno pomoč pri zastrupitvah oziroma predoziranju s heroinom, nam je pojasnil Damjan Grenc iz centra za zastrupitve interne klinike ljubljanskega kliničnega centra. »Vendar na akutne zdravstvene zaplete, zaradi katerih bolniki lahko tudi umrejo, naletimo pri predoziranju številnih, tako rekoč vseh vrst nedovoljenih drog. To so poleg heroina še kokain, metamfetamin, sintetične droge in podobno.«

Prav zadnje čase vse pogosteje obravnavajo primere zastrupitev z novimi sintetičnimi drogami. Grenc opozarja, da so droge pri predoziranju nevarne zaradi svojega učinka podobno kot pri zdravilih oziroma farmacevtskih učinkovin, a nepričakovani nezaželeni učinki niso vedno nujno povezani s količino odmerka.

»Nedovoljene droge predstavljajo nevarnost tudi zaradi nečistoč, ki so jim primešane. Vedno pa obstaja tudi možnost kombiniranja več vrst drog, pogosto še v kombinaciji z alkoholom, kar dodatno zaplete diagnostiko in zdravljenje. Klinična slika predoziranja je seveda različna pri različnih vrstah drog. Pogosto jo je zaradi zgoraj navedenega mešanja drog z različnimi učinki na organizem težko prepoznati. Diagnostične težave povzročajo lahko tudi slabo definirane snovi, ki so pogosto primešane drogi,« izkušnje na centru za zastrupitve opiše sogovornik.

Zdravljenje zastrupitve je načeloma enako kot pri drugih akutnih stanjih, ki bolnika ogrožajo, za nekatere vrste drog pa na srečo obstajajo učinkoviti protistrupi.