So bila pravila o nakupu delnic nejasna?

Nekdanji predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski protipravno ravnanje zanika.

Objavljeno
13. junij 2013 21.29
Marko Kryžanowski, predsednik uprave Petrola
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – V kakšnih okoliščinah in po katerih pravilih je nekdanji predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski kupil sto spornih delnic največje slovenske naftne družbe, ni znano niti po zaslišanju takratnega podpredsednika in člana uprave. Podrobnosti ne pozna nihče, s finančnim področjem pa se, tako pravita, nista ukvarjala.

Marka Kryžanowskega je na zatožno klop ljubljanskega okrajnega sodišča pripeljal nakup sto delnic Petrola, saj jih je po mnenju tožilstva pridobil z zlorabo notranjih informacij. Zanje je 21. aprila 2008, nekaj dni pred objavo rezultatov poslovanja družbe, odštel 63.000 evrov. Za očitano kaznivo dejanje je predvidena zaporna kazen do treh let.

Kryžanowski, ki je obtožnico označil za pomanjkljivo, je že pred časom v zagovoru povedal, da je sproti spremljal poslovanje družbe. Dejal je, na kar je že na predobravnavnem naroku opozoril njegov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar, in sicer, da je za časnik Finance 16. aprila 2008 povedal, da je poslovanje Petrola odlično, in napovedal, da bo kupil delnice Petrola kot znamenje zaupanja menedžmenta v dobro poslovanje družbe.

Branil se je, da v tistem času ni bilo pravil, kdaj lahko uprava kupuje delnice. Agencija za trg vrednostnih papirjev je namreč pravilnik o tem izdelala kasneje, šele leta 2010. Povedal je še, da je delničar že od leta 1994 in da bi se že kdaj drugič bolj finančno okoristil, če bi hotel. Vztrajal je, da ni ravnal protipravno.

Da v omenjenem času ni bilo pravno določeno, kdaj lahko uprava kupi delnice, je aprila na sodišču kot priča povedala nekdanja članica uprave Alenka Vrhovnik Težak. Sama sicer meni, da so jih lahko kupili šele po objavi rezultatov poslovanja.

Nobenih podrobnosti o internem kroženju informacij o finančnem poslovanju družbe sodišče včeraj ni izvedelo niti od nekdanjega podpredsednika uprave Igorja Irgoliča in Boštjana Napasta, nekdanjega člana uprave. Oba sta namreč zatrdila, da sta bila odgovorna za povsem drugo področje poslovanja družbe in se finančnih kolegijev nista udeleževala.

Državna tožilka Karmen Erčulj se je čudila Irgoličevi nevednosti, saj je ta vztrajal, da ne ve, kdo od odgovornih se je teh kolegijev udeleževal. »Glede na vašo funkcijo bi pričakovala, da ste bili s tem vsaj seznanjeni,« mu je dejala. Način spraševanja je zmotil zagovornika Kovačiča Mlinarja, a je sodnica ocenila, da so bila vprašanja povsem korektna.

Jasnega odgovora ni ponudil niti Boštjan Napast. Pravi, da se s finančnim področjem ni ukvarjal in ne ve, v kakšnih okoliščinah je Kryžanowski kupil sporne delnice. »Tudi sam sem aprila 2008 kupil sto delnic, prej pa sem se s pravniki o tem posvetoval. Svetovali so mi, naj nakup opravim takoj po objavi poročila o poslovanju družbe. Zanika pa navedbe Alenke Vrhovnik Težak, da je bil 16. aprila 2008 na finančnem kolegiju. »Z gotovostjo lahko trdim, da to ni res,« je bil odločen.

Sodišče je ocenilo, da brez izdelave mnenja finančnega strokovnjaka ne bo šlo, a so z ljubljanske ekonomske fakultete sporočili, da zaradi izpitnih rokov nimajo časa izdelati strokovnega mnenja. Sodišče je zato izbralo novo izvedenko Matejo Gubanec. Od njenega mnenja je tudi odvisno, ali bo tožilstvo predlagalo še kakšen dokazni predlog. Sojenje se bo nadaljevalo konec avgusta.