So novinarji Mladine izdajali poslovne skrivnosti?

Obtožni predlog Boruta Mekino bremeni storitve kaznivega dejanja izdaje in neupravičene pridobitve poslovne skrivnosti.

Objavljeno
13. december 2012 10.45
Posodobljeno
13. december 2012 10.45
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - V obtožnem predlogu, ki so ga objavili na spletnem portalu Mladine, je zapisano, da je Borut Mekina »z namenom, da jih neupravičeno uporabi, protipravno prišel do podatkov, ki se varujejo kot poslovna skrivnost«.

Mekina naj bi storil kaznivo dejanje izdaje in neupravičene pridobitve poslovne skrivnosti, s tem, ko je lani od zaposlenega na ministrstvu za gospodarstvo protipravno pridobil sklep urada za varstvo konkurence, ki vsebuje vsebinske podatke iz prošnje za izdajo soglasja za odsvojitev delnic družbe Večer d.d. 

Marca lani je Mladina na svoji spletni strani objavila odločbo urada za varstvo konkurence, na podlagi katere je urad slamnatemu kupcu, majhnemu računalniškemu podjetju 3LAN, dovolil nakup časopisa.

V tej, sicer tajni odločbi je po navedbah Mladine mrgolelo nepravilnost, objava pa je bila podlaga za tožbo, ki so jo vložili mali delničarji Večera zaradi ničnosti odločitve UVK-ja, kasneje pa na podlagi te odločitve ministrstvo za kulturo tudi ni izdalo soglasja.

Okrajna sodnica je ta mesec sicer obtožni predlog zavrgla. Sklenila je, da dejanje, ki je predmet obtožbe, sploh ni kaznivo dejanje. A so se na tožilstvu ta teden na sklep pritožili.

Ogorčeni odzivi

Iz Aktiva in Zatopstva novinarjev časopisa Večer so se na novico o kazenskem pregonu Mekine odzvali z ogorčenjem in začudenjem: »Pričakovali bi, da organi pregona prepoznavajo prizadevanja za učinkovito pravno državo. In prav ravnanje kolega Mekine je na našo veliko srečo pripomoglo k pravičnemu razpletu poskusa spornega prevzema Večera. V tem prizadevanju za javni interes in skupno dobro ne moremo prepoznati nič spornega, še manj kriminalnega. Če ne bi bil s pomočjo Mladininega razkritja postopek prodaje Večera zaustavljen, bi se skoraj gotovo zgodilo kaznivo dejanje.«

Tožilstvo zato pozivajo naj v omenjenem primeru opusti pregon. Enak poziv prihaja tudi iz Društva novinarjev Slovenije, kjer zahtevo tožilstva razumejo kot grob in nedopusten poseg v svobodo govora, saj menijo, da je pregon novinarja zaradi razkrivanja očitnih nepravilnosti delovanja državnih organov v nasprotju z načeli neodvisnega nadzora oblasti, svobode govora in demokracije.