Sodbe Binetu Kordežu niso razveljavili

Obstaja pa za razveljavitev precejšnja verjetnost.

Objavljeno
30. oktober 2014 13.13
Bine Kordež
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Na prostost je včeraj zvečer odkorakal Bine Kordež, ki je bil obsojen na šest let in pet mesecev zapora zaradi oškodovanja Merkurja pri preprodaji trgovskega centra Primskovo.

Vrhovno sodišče o njegovi zahtevi za varstvo zakonitosti sicer še ni odločilo, a je kljub temu prekinilo prestajanje njegove zaporne kazni. To pa vendarle kaže, da obstaja velika verjetnost, da bo zahtevi ugodeno.

»Upam pa, da je vrhovno sodišče ocenilo, da obstajajo resni dvomi o upravičenosti sodbe ter višine kazni,« je zapisal Bine Kordež v sporočilu za javnost. Kordežev zagovornik Janez Hočevar sodbo pričakuje v 14. dneh.

Kot so pojasnili na Vrhovnem sodišču, je sodišče včeraj na seji odločalo o zahtevah za varstvo zakonitosti obsojenega Kordeža in drugih obsojenih. Sodba ni bila razveljavljena, kot so poročali nekateri mediji, temveč je senat ocenil, »da so podani razlogi, ki Vrhovnemu sodišču narekujejo prekinitev prestajanja zaporne kazni obsojenega Albina Kordeža skladno s 4. odstavkom 423. člena ZKP, o čemer je bil skladno z zakonom obveščen zavod za prestajanje kazni,« so pojasnili.

Zakon namreč pravi, da lahko sodnik poročevalec glede na vsebino zatrjevanih kršitvah odredi, da se izvršitev pravnomočne sodne odločbe odloži oziroma prekine. V praksi se to po naših podatkih dogaja, kadar obstaja precejšnja verjetnost, da bo obsojenec z zahtevo za varstvo zakonitosti tudi uspel.

Na vrhovnem sodišču so ob tem še pojasnili, da jim tožilstvo še ni posredovalo odgovorov na dve dopolnitvi zahtev za varstvo zakonitosti drugih dveh obsojencev v isti zadevi, zato o njej v tem trenutku ni bilo mogoče celovito odločiti. »To bo storjeno v najkrajšem možnem času, ko bodo za to izpolnjeni formalni pogoji,« so pojasnili.

Ne glede na ta dejstva na vrhovnem sodišču niso želeli napovedati, kakšna bo odločitev senata ali dajati dodatnih pojasnil. Bodo pa to storili, če bodo tekom dneva znane kakšne dodatne informacije.