Sodba Kryžanowskemu decembra?

Sojenje nekdanjemu predsedniku uprave Petrola Marku Kryžanowskemu zaradi zlorabe notranje informacije se bliža koncu.

Objavljeno
26. november 2014 15.38
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana − Sredi decembra bo nekdanji predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski predvidoma izvedel, kakšno usodo mu bo tokrat namenilo sodišče. V ponovljenem postopku zaradi očitkov o zlorabi notranje informacije so namreč izvedli že vse dokaze, tožilstvo pa je nekoliko spremenilo obtožni predlog.

Na ljubljanskem okrajnem sodišču se končuje sojenje Marku Kryžanowskemu, ki ga je isto sodišče lani oktobra oprostilo očitkov, da je pri nakupu sto delnic Petrola zlorabil notranjo informacijo, nato pa je višje sodišče sodbo razveljavilo.

Včeraj je na prostor za priče med drugim stopila tudi sodna izvedenka za finance Mateja Gubanec, ki je za potrebe tega postopka izdelala izvedensko mnenje. Med drugim je povedala, da gre pri tem, kaj je notranja informacija, za pravno vprašanje, je pa pojasnjevala druge okoliščine. Kryžanowskega je zanimalo, ali ne bi bilo bolj logično, da bi delnice, če bi držali očitki tožilstva, kupil že prej, saj se je njihova vrednost dvigala že pred objavo rezultatov poslovanja.

Po objavi se je vrednost delnic namreč dvignila manj. Izvedenka je med drugim dejala, da po njenem ni šlo za nakup z namenom hitrega zaslužka, temveč bolj za zaupanje v podjetje. Je pa po njenem bilo res nerodno to, da je Kryžanowski delnice kupil ravno nekaj dni pred objavo prvih podatkov o poslovanju družbe v prvem trimesečju 2008.

Zaslišan je bil tudi Sergej Mozetič iz sektorja za nadzor Agencije za trg vrednostnih papirjev, kjer so po informaciji, da je Kryžanowski kupil delnice, začeli pripravljati ugotovitveno poročilo. Mozetič je pojasnil, da Kryžanowski kot primarni insider v obdobju pred objavo poročila ne bi smel kupovati vrednostnih papirjev. O tem govori tudi kodeks upravljanja javnih delniških družb. Kot je povedal, se nadzorni postopek, v katerem bi agencija ugotavljala prekršek, nato ni končal, saj je agencija proti Kryžanowskemu vložila ovadbo.

Tožilstvo je včeraj sicer po zaslišanju izvedenke modificiralo obtožni predlog in s spremembo bolj opredelilo čas kaznivega dejanja, ki naj bi ga Kryžanowski storil med 16. in 21. aprilom 2008. Prav tako je podrobneje opisalo podatke, ki so predstavljali notranjo informacijo in kako je po nakupu zrasla vrednost delnice. Zagovornik Blaž Kovačič Mlinar je glede na spremembo prosil za rok za pripravo obrambe, saj bo Kryžanowski morda dopolnil svoj zagovor. Če drugih dokaznih predlogov ne bo, bi se s tem postopek lahko končal.

Spomnimo, Kryžanowski je delnice kupil 21. aprila 2008, nekaj dni pred objavo rekordnih četrtletnih rezultatov poslovanja družbe, zanje je odštel 63.000 evrov. Sam trdi, da se s poslom ni okoristi (temveč je imel celo finančno izgubo) in da je šlo zgolj za zaupanje v poslovanje.