Sodba proti Bavčarju in Sušinskemu razveljavljena

Vrhovno sodišče je zadevo vrnilo v ponovno sojenje. Zahtevo Boška Šrota so zavrnili.

Objavljeno
09. september 2015 18.07
vidic sojenje
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Vrhovno sodišče je ugodilo zahtevku za varstvo zakonitosti nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja in nekdanjega svetovalca Istabenza Kristjana Sušinskega in jima razveljavilo sodbo, zadevo pa vrnilo v ponovno sojenje, je za STA dejala zagovornica Varja Holec. Zahtevo nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota so zavrnili.

Vrhovno sodišče je delno ugodilo tudi nekdanjemu predsedniku uprave Maksime Holdinga Nastji Sušinskemu in mu dosojeno kazen znižalo na eno leto in 10 mesecev.

Bavčar je bil na prvi stopnji sicer obsojen na sedem let zaporne kazni, Šrot pa je dobil pet let in deset mesecev zapora. Kristjan Sušinski je bil obsojen na tri leta zapora, Nastja Sušinski pa na tri leta in devet mesecev.

Do kaznivih dejanj je prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov.

Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.