Sodba za umor Marjete Bervar v četrtek

Tožilstvo za Janeza Žnidarja predlaga izrek obveznega psihiatričnega zdravljenja v zdravstvenem zavodu.

Objavljeno
09. marec 2015 17.12
SLO., JARSE- KAMNISKA CESTA, 23.5.2014, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Marko Jakopec
Marko Jakopec
Ljubljana – Sodišče naj Franca Novaka obsodi na 18 let zapora, za Janeza Žnidarja pa naj odredi varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, je včeraj predlagalo tožilstvo. Žnidar je obtožen, da je v stanju neprištevnosti maja lani umoril svojo neuslišano ljubezen Marjeto Bervar, Novak pa, da mu je pri tem pomagal.

Umor se je zgodil 23. maja lani, okoli osme ure zjutraj, ko je Janez Žnidar v Jaršah pri Domžalah pričakal Bervarjevo, da je prišla do poslovnih prostorov družinskega podjetja. Ko se mu je približala, je vanjo izstrelil šest nabojev, piše v obtožbi. Umrla je v nekaj sekundah po streljanju.

Za Žnidarjem se je nato izgubila vsaka sled, policija pa je v akcijo poslala okrepljeno število policistov. Postavili so cestne blokade, nad Domžalami je krožil helikopter, območje so pregledovali peš in s policijskimi psi. Da se dogaja nekaj resnega, so tistega petkovega dopoldneva opazili tudi prebivalci bohinjske občine, saj je tudi nad njimi krožil policijski helikopter, prav tako je bilo opaziti precej več policijskih vozil kot ponavadi. Tako osumljenec kot žrtev sta namreč nekoč živela v tistih koncih, zato so lovke preiskave usmerili tudi tja. Preiskovalci so preigravali vse možnosti, da bi prijeli storilca.

Po medijih je policija ljudi pozivala, naj jo, če o ubežniku kar koli izvedo, nemudoma obvestijo. Opozorili so še, da je iskani oborožen in nevaren. Skoraj štiri dni so policisti in kriminalisti stiskali obroč okoli osumljenca, ki nima stalnega prebivališča. Ena največjih iskalnih akcij se je končala v gozdu na Rovah pri Radomljah, kjer so Žnidarju nadeli lisice. Aretacija je potekala mirno, pri njej pa so sodelovali tudi policijski specialci.

Zaradi duševne bolezni moril v stanju neprištevnosti

Tožilstvo je zoper Žnidarja vložilo predlog za izrek obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu. Svoje dejanje je namreč zagrešil v stanju neprištevnosti. Zaradi svoje paranoidne shizofrenije ni mogel razumeti pomena svojega dejanja in svojega ravnanja ni mogel imeti v oblasti. Kot je namreč ugotovil psihiater Vanja F. Rejec, ima Žnidar preganjalno in nanašalno blodnjavost shizofrenskega tipa z motnjami volje, ki je bila usmerjena zgolj v en bolezensko pogojeni cilj. Njegov odnos do realnosti v času storitve kaznivega dejanja je bil po njegovem ukinjen, prav tako njegova sposobnost razumevanja in obvladovanja vedenja.

V postopku so žrtvini sorodniki in druge priče povedali, da je Žnidar Bervarjevo dolga leta zalezoval ter njej, njenim staršem in sosedom pisal pisma, polna laži. Čeprav Žnidar trdi, da starši oškodovanke niso dovolili, da bi bila v zvezi, sorodniki pokojne trdijo, da med Žnidarjem in Bervarjevo nikoli ni bilo nič. Nazadnje ga je zaradi groženj tudi tožila in zahtevala prepoved približevanja, ki pa mu je niso mogli izdati, saj ga pristojni organi niso našli.

Na zatožno klop je sedel tudi Franc Novak, ki ga je že junija lani zaradi pomoči pri umoru ter nedovoljene proizvodnje in prometa orožja preiskovalni sodnik poslal v pripor. Obtožnica ga bremeni, da je februarja lani na območju Viča od Žnidarja vzel 15 tisočakov in mu obljubil, da mu bo priskrbel pištolo. Maja mu je nato izročil pištolo in sedem nabojev, pri tem pa je natančno vedel, da je Žnidarjev namen le en, in sicer umoriti Marjeto Bervar, je prepričano tožilstvo. Ne le to, Žnidarju, ki mu je izpovedal svojo življenjsko zgodbo in težave, ki ga pestijo, je celo svetoval, naj v svojo neuslišano ljubezen ustreli štiri do šest nabojev, da bo ta gotovo umrla.

Tožilstvo je tako v zaključni besedi, ob ugotovitvi, da je sicer izpolnil vse znake očitanega mu kaznivega dejanja, za Žnidarja predlagalo izrek obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu. Za Novaka pa 18 let zapora, saj zanj niso našli prav nobene olajševalne okoliščine, temveč precej oteževalnih. Tožilstvo je prepričano, da je Novak dejanje storil iz koristoljubja, pred seboj je videl le denar, ob tem pa se je ves čas zelo natančno zavedal, kaj namerava Žnidar s pištolo storiti.

Obramba je za oba obtožena predlagala izrek oprostilne sodbe. Za Žnidarja zato, ker je zaradi hude duševne bolezni verodostojnost njegove izpovedbe, sam sicer očitanega kaznivega dejanja ne zanika, zelo vprašljiva. Za Novaka pa zato, ker se njegove odgovornost konča s prodajo pištole prvoobtoženemu. Vsi nadaljnji dokazi pa temeljijo na izjavah duševno motenega človeka, je poudaril zagovornik.

Sodišče si je zaradi zapletenosti in večplastnosti celotne zadeve vzelo nekaj več časa za temeljit premislek in bo sodbo izreklo ta četrtek.