Sodišče v sojenju Noviču po še eno izvedensko mnenje

Izvedensko mnenje Nacionalnega forenzičnega laboratorija je za Noviča obremenjujoče, dve priči obrambe pa to mnenje izpodbijata.

Objavljeno
03. februar 2016 15.30
Š. P., STA
Š. P., STA
Ljubljana − Ljubljansko okrožno sodišče bo zaradi nasprotujočih si mnenj glede strelskih delcev, najdenih na obtoženem za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika Milku Noviču, naročilo še eno izvedensko mnenje. Izvedensko mnenje Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL) je za Noviča obremenjujoče, dve priči obrambe pa to mnenje spodbijata.

Policisti so namreč na Noviču in njegovi jakni našli strelske delce, ki imajo enako kemijsko sestavo kot delci iz tulca, najdenega na kraju kaznivega dejanja. Novič je pojasnil, da se je z delci kontaminiral na strelišču, kamor je zahajal pred umorom. In ker si pozimi roke maže s kremo, je tako najbrž nekaj delcev s kontaminirane jakne dobil tudi na roke, preden so mu odvzeli vzorec.

V NFL dvomijo o tej razlagi, saj da delci smodnika hitro odpadajo. NFL je opozoril tudi na enako kemijsko sestavo delcev, najdenih na Noviču, in tistih iz tulca precej redkega streliva. Obe sledi sestavljajo štirje enaki kemijski elementi; antimon, barij, kositer in svinec.

Kemik z Instituta Jožef Stefan Miran Čeh, ki je strokovno mnenje pripravil na prošnjo obrambe, pa je prepričan, da se je Novič z delci kontaminiral na strelišču, saj da majhni strelski delci na obleki ostanejo tako rekoč za vedno. Čeh je opozoril tudi, da imajo delci, najdeni pri Noviču, in tisti iz tulca različna razmerja kemijske sestave.