Hilda Tovšak za 30 dni v pripor

Odvetnik Boris Kanduti je dejal, da se bodo na odločitev sodnice pritožili. Preostale tri osumljence bodo zaslišali popoldne.

Objavljeno
01. marec 2013 18.40
Posodobljeno
02. marec 2013 08.00
dja/LOPATA
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Slovenj Gradec - Po pet ur trajajočem zaslišanju pred preiskovalno sodnico je ta za Hildo Tovšak odredila tridesetdnevni pripor. Odvetnik Tovšakove Boris Kanduti je povedal, da se bodo na odločitev pritožili.

Hildo Tovšak so na sodišče v Slovenj Gradec privedli že včeraj, a je sodnica le odredila sodno pridržanje, danes zjutraj pa se je začelo zaslišanje Tovšakove ter še treh osumljencev - Prevaljčana Aleša Pangerca, Ljubljančana Uroša Plankarja in Poljaka Mareka Anderzeja Konfisza.

Potem ko so Tovšakovo odpeljali v pripor, ki ji ga je sodnica odredila zaradi ponovitvene nevarnosti, je njen odvetnik Boris Kanduti povedal, da se bo na takšno odločitev pritožil. Očitke o izkoriščanju delavcev in trgovanju z delovno silo zavrača: »Ti očitki se pojavljajo v medijih, v ovadbi in tudi v postopku niso bili potrjeni. Delavci, ki bi delali na tem projektu, bi dobivali neto plačo po deset evrov na uro, tako da bi to znašalo približno 2300 do 2500 evrov mesečno, poleg tega bi jim nudili prehrano in prenočišče ter plačali vse prevozne stroške, tako da ta segment očitkov odpade.«

Odvetnik pravi, da je to razvidno iz zasežene dokumentacije in spisov in »tudi delavci sami lahko potrdijo, kakšne plače dobivajo in v kakšnih razmerah delajo«. Kanduti poudarja, da je teža kaznivega dejanja drugje, v nedovoljenem sprejemanju daril. Sporna naj bi bila delitev preostalega dela dobička in kako je ta delitev potekala. »To bo potrjeno ali ovrženo v nadaljnem postopku.«

Kot je še povedal odvetnik, tudi naj ne bi bilo nobenih zamenjav pojskih delavcev s srbskimi, cenejšimi. »Nobenih zamenjav ni bilo, šlo je za to, da je bilo treba dobiti dodatno delovno silo, ki je ni in so jo zato iskali. To je specializiran kader s posebnimi znanji in takšne delovne sile sploh ne moreš menjavati, ker je ni. Tovšakova se je zagotovo angažirala, da bi te delavce našli, a ne na račun, da bi jih kdo izkoriščal.«

Njen odvetnik pravi, da je Tovšakova »v slabem zdravstvenem stanju«, a je sodišče ocenilo, da je sposobna za pripor. Kot je povedal eden od odvetnikov preostalih osumljencev, je v ovadbi tudi zapisano, da se je Tovšakova večkrat izogibala obravnavam na sodišču zaradi slabega zdravstvenega stanja, a je slabo zdravje ni prav nič oviralo pri številnih potovanjih v Srbijo in Bosno, kjer je sestankovala in se dogovarjala o posredovanju delavcev.

Zaslišanja Pangerca, Plankarja in Konfisza še potekajo, slednjemu so morali priskrbeti tolmačko, saj ne govori nobenih tujih jezikov. Tudi zanje je tožilstvo predlagalo pripor.